Idas Have

Rosenbue

Havelåge kombineret med rosenbue

Idas Have skal være aflukket, så børnene ikke kan løbe ud på vejen. Derfor skal der sættes et hegn op i forhaven ud mod indkørslen – og der skal være en havelåge. Havearkitekten anbefalede at sætte en rosenbue op ved indgangstrappen –  Haven marts 2008 giver en opskrift på en stor og rustik rosenbue, man selv kan lave. Men det løser jo ikke vores havelågeproblem.

Vi har uden held prøvet at finde en færdig løsning, som kombinerer en rosenbue med en havelåge. Det kan anbefales at lave den selv, hvis man har tid og evner til det. Alternativt kan man købe en skræddersyet løsning af lærketræ eller smedejern – men det er dyrt.

Her skal den nye rosenbue være – incl. havelåge

Find en rosenbue på planteskolen

Planteskoler og byggemarkeder har sommetider rosenbuer på lager, men de er ikke altid solide nok. Eller også er de fyldt med pynt. Vi vil gerne have en enkel version, hvor det er rosen, der kommer til udtryk. En rosenbue skal være kraftig nok til at holde planten, og bred nok til at man kan gå igennem uden at rive sig, når rosen er blivet stor. Vi har fundet en bred og kraftig, rustik rosenbue af metal i Broby Planteskole. Det har slet ikke været muligt at finde en rosenbue med indbygget havelåge, så vi har købt en havelåge separat, som vi vil montere i forlængelse af rosenbuen (bagved).


Montering af rosenbue

Denne rosenbue skal ca. 40 cm ned i jorden og helst støbes, da fuldt udvoksede klatreplanter kan blive meget tunge. Hvis ikke benene er støbt i jorden, kan en rosenbue skævvrides i stormvejr. Vi have lige boret huller til havelågens stolper, og nu skulle vi igang med pæleboret igen. Rosenbuen skal stå så tæt på trappen, at cementen under trappen skulle bankes løs, før der kunne graves dybe nok huller og hældes ny cement i.

Der graves huller til en rosenbue
Nu skal cementen størkne, så den rosenbue kan stå fast
Klatreplanterne er sat i jorden på begge sider af vores rosenbue


Vi lagde kiler under rosenbuen, så den stod fast, mens cementen størknede. Næste dag kunne der plantes. Til højre, vest for denne rosenbue, er sat en New Dawn klatrerose. Den ser meget lav ud nu, da den er plantet 10 cm under podestedet. Den kan blive ret stor, så det er meningen, at den skal dække det meste af rosenbuen. En rosenbue skal være høj, så det bliver nemt at passere, når klatrerosen bliver stor.

Rosenbue ved indgangen til haven

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *