Idas Have

Solur i haven

Havens vartegn er et solur

Soluret er en meget gammel opfindelse, som stammer helt tilbage fra de gamle ægyptere, der brugte solen til at måle tidens gang. Det mest simple solur får man ved at stille en gren lodret – man kan se, hvordan dens skygge ændrer sig med solens bevægelse.

I den gamle have stod et solur placeret i midten af den skrånende forhave. Det var havens vartegn og et typisk element i landbohave-stil, hvor alt inventar skal have en funktion udover det rent dekorative. Til samme tradition hører brugen af gamle æde- og drikketrug som blomsterkrukker og fuglebade. Man ser også gamle trillebøre placeret som en slags installationskunst.

Soluret er et eksempel på inventar i haven, der fungerer som blikfang . Fokuspunkter som f.eks. et solur eller et fuglehus i haven kan, hvis de placeres et smart sted, fange øjet og skabe ro og overblik i havebilledet.


Solur i midten af forhaven

Det er giver mening at et solur placeres, så solen kan skinne på det – ellers kunne man lige så godt bruge en hvilken som helst stenfigur. Det traditionelle sted at placere det er midt på plænen. Der står det også i Idas Have, men i den nye haveplan skal soluret flyttes tættere på terrassen og sættes i et staudebed – men det vil stadig stå i sol.

Katten soler sig på Idas solur
I gråvejr er vores solur gået i stå
Efter havens omlægning er soluret flyttet til bærhaven


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *