Idas Have

Holmegårdssten

Også kaldet herregårdssten

Holmegårdssten er en flot belægning til terrassen

Vi har lagt en ny terrasse i baghaven. Vi har valgt at lægge den samme type holmegårdssten (14 x 21 cm), som allerede ligger i indkørsel og terrasse. Disse holmegårdssten blev lagt for ca. syv år siden, og det ser stadig pænt ud. Holmegårdssten har den fordel, at de er relativt nemme at lægge, fordi de ikke er ret store.


Skønt meget store havefliser er blevet trendy, er holmegårdssten stadig det mest populære valg til belægning i danske haver. Det hænger sandsynligvis meget sammen med, at holmegårdssten er nemme at arbejde med.

Grå holmegårdssten
25 x 50 cm fliser fra 1970

Holmegårdssten findes i flere forskellige nuancer

Holmegårdssten kan købes i mange forskellige farvetoner fra kold, lys grå til varm, mørk brun. I Idas Have har vi brugt den grå variant. Man kan også købe grå mix, hvor der er forskellige farvede sten, hvilket giver et farvespil.

Man kan købe holmegårdssten på 7 cm til indkørsler og holmegårdssten på 5,5 cm til områder med mindre belastning. Holmegårdssten på 5,5 cm er 20% lettere og således nemmere at håndtere. Denne vægtforskel har stor betydning, når man skal lægge mange kvadratmeter.

Der findes endvidere kantsten, som passer til holmegårdssten. De er ca. dobbelt så tykke som almindelige holmegårdssten og kan bl.a. bruges til at omkranse et bed.

Levering af holmegårdssten

Holmegårdssten og kantsten bliver typisk leveret i en stor bunke, som hældes ud fra en lastbil. En del af vores holmegårdssten blev beskadiget ved denne leveringsform, idet hjørner og kanter blev slået af. Men disse sten er skåret over og brugt som halve sten ved belægningens kanter.

Holmegårdssten ved levering

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *