Idas Have

Havegennemgang

Besøg af havearkitekten

Havearkitekten fra Haveselskabet gik en tur rundt i haven og kunne straks udpege, hvad der burde fældes og beskæres, og hvad der skulle bevares.

Knækket uskønt akacietræ

Den uægte akacie, Robinia pseudoacacia, skal fældes. Det er et fintløvet træ med krogede, tornede grene. Frø og blade er giftige, og grenene knækker nemt i blæsevejr.

Som en bonus sår det sig selv meget flittigt. I løbet af sommeren skal man fjerne forbløffende mange babyskud i hæk, bed og plæne. På naboens side står der nu en teenageakacie midt i hækken.

Status: Fældet.

Uægte akacie – også kaldet robinie

Beskæring af æbletræ

Det højre æbletræ skal fældes helt, mens det venstre i første omgang kan beskæres kraftigt. Det er meget rart at have nogle æbler, mens de nye frugttræer vokser op. Samtidig kan man bruge dette gamle æbletræ til en babygynge.

Status: Fældet, efter det nye gyngestativ er sat op. Vi har plantet klatrehortensia ved den nordvendte mur.

Æbletræ ved mur


Berberis har fanden skabt i vrede

Berberis-hækken ind mod naboen bør skiftes ud med noget andet, f.eks. bøg eller tuja. Den har smukke , stærkt røde farver om efteråret, men den er tornet på Tornerose-niveau. En masse små, skarpe torne, som kan gøre stor skade. Der er også børn på den anden side af hækken.

Status: Fældet og opgravet til fordel for en tujahæk. Tujahækken er på blot tre år blevet mandshøj (men tynd i toppen).

Stikkende berberis

Birketræet bliver for stort

Birketræet syd for terrassen bør også fældes, inden det bliver for stort. Det skærmer ikke af for noget, men tager vand og sol fra buskene nedenunder. Og så drysser det i tagrenden.

Status: Fældet – udmærket brænde. Hvor der før var et vildnis af snebær, kirsebærlaurbær m.v. er nu buskbom, duftsnebolle og dronningebusk omkranset af bøgepur og tre rhododendron.

Birketræ

Enebær med hul i

Enebær-træet (Juniperus communis) på hjørnet rager op over tagkanten og bliver næppe pænt igen, efter at være blevet kvalt af en rynkeblad-busk.

Status: Fældet. Her står nu en lille klokkebusk.

Enebær på hjørnet

Vælg en busk

Buksbom og aucuba under vinduet er begge flotte, men de står for tæt. Vi satser på buksbommen og klipper den gulgrønne aucuba ned.

Status: Aucuba er sej – nu står der en fin lille aucuba for foden af buksbommen.

Buksbom og aucuba

Vælg en busk II

Ved indkørslen står en dronningebusk (Kolkwitzia amabilis) klemt mellem en taks og en tuja. Den bør fældes, så der bliver plads til, at det stedsegrønne kan skærme haven af. Senere skal tujaen måske også væk for at give mere plads til taks og fyr.

Status: Både dronningebusk og tuja er nedlagt. Dronningebusken skyder igen.

Dronningebusk i kamp med taks

Rynkeblad giver udslet

Rynkeblad-busken ved indkørslen (Viburnum rhytidophyllum) fik ret hurtigt en varmemesterbeskæring, fordi den gav udslet – og i øvrigt havde fået en grim facon. I en kort periode agerede den klatretræ for katte.

Status: Fældet. Her er nu en hvid rosenbusk på en bund af kæmpestenbræk.

Rynkeblad

Busk for tæt på tuja-hæk

Sommerfuglebusken er en god, hurtigvoksende busk med flotte blå blomster i sensommeren. Men her står den for tæt på tuja-hækken, så den kan blive beskadiget.

Status: Fældet og gravet op. Her er nu terrasse, og vi har plantet en ny sommerfuglebusk et andet sted.

Sommerfuglebusk ved hæk

Tuja for tæt på tag

Den søjleagtige tuja (Thuja occidentalis) er pæn, men det er ikke sundt for huset, at den rager op over taget. Tag og tagrende kan tage skade i blæsevejr. Derfor bør toppen skæres af under taget. Den nye top kan godt blive pænt afrundet igen, så man behøver ikke fælde træet helt.

Status: Done. Det ser fint ud.

Taghøj thuja

Hønseben kan opstammes

Hønsebenstræet (Thujopsis dolobrata) kan med fordel opstammes, når nye planter er vokset op, og terrassen er blevet ugenert.

Status: Opstammet. Det gjorde det noget nemmere at lægge ny terrasse og plante bøgehæk, når man kunne se jorden.

Hønsebenstræ

Abrikostræet er såret

Abrikostræet har et sår på den midterste gren, så den bør fjernes (om foråret). Vi opdagede et lignende sår på den venstre gren, så vi har ladet det være. Det lader til at det trives trods sine sår – der kommer ihvertfald rigeligt med frugter på.

Status: Beskåret i toppen.

Abrikostræ
Abrikostræ med sår

Den gamle have – om hvordan haven så ud, da vi overtog den i vinteren 2007
Behov til den nye have – om hvordan vi har fået overblik og klarlagt vores behov til haven
Opmåling af haven – om hvordan vi har målt vores have op til en haveplan

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *