Idas Have

Behov til havens plan

Oprydning i den gamle have

Når man overtager en gammel tilvokset have, kan det hele virke lidt uoverskueligt. Hvad skal man bevare, og hvad skal man fælde? Det afhænger af de behov, man har til den nye have. Men inden man bliver klar over dem, kan det være nødvendigt med en oprydning i haven for at skaffe overblik.

Mange buske i den gamle have var grundigt infiltreret af nabobuske og måtte frigøres fra konkurrenten. Enkelte buske og mindre træer (selvsåede) fjernede vi helt. Desuden skulle der fjernes en masse ukrudt – primært fra staudebedet, hvor skvalderkålen havde bidt sig godt fast. Men der blev ikke i første omgang nedlagt store træer eller buske.

Den nye havelåge

Vent med at fælde det hele

Andet skridt var research- og idéfasen, hvor vi fik afklaret vores behov til haven og den ønskede stilart. Vi hentede inspiration i en masse havebøger. Fasen kræver meget tålmodighed, da det kan være fristende straks at gå i gang med at fælde, beskære og nedbryde tilsyneladende grimme haveelementer. Det er irreversible handlinger, som man nemt kan komme til at fortryde.


Man bør optimalt set bruge det første år på at observere haven, og se hvad der kommer op af jorden. Det er især vigtigt at lægge mærke til lys og skygge. Det er en fordel at skrive sine observationer ned i en havedagbog.

Det er lidt af et dilemma, for på den ene side skal man udvise tålmodighed et helt år. På den anden side gælder det jo om at få de karakterskabende elementer i jorden (det tager mange år for et træ at nå gyngebærende størrelse).

Behov til den nye have

Vores første prioritet var at skabe en ugenert, aflukket have, hvor børn ikke kan løbe ud på vejen. Terrassen skulle skærmes af for vind og indkig. På lidt længere sigt ønskes en lille dekorativ køkken- og urtehave, gerne i højbede. Der skulle være et par gynger og en sandkasse. Der måtte også gerne levnes plads til et legehus eller en pilehytte og et sti, hvor man kan køre på en trehjulet cykel.

Ida gynger

Vi kan godt lide den engelske, romantiske havestil med flere rum og snoede stier. Stauder må gerne være farveafstemt i blå og lyserøde nuancer.

Haven må endelig ikke være meget pasningskrævende. Dvs. haven skal indrettes i en enkel stil med stærkt reducerede græsarealer, færre bærbuske og flere blomstrende buske. Der skal være meget bunddække og få stauder, som kræver opbinding. Endelig skal der være en sti hele vejen rundt om huset, så man kan gå tørskoet omkring.

Den gamle have – om hvordan haven så ud, da vi overtog den i vinteren 2007
Havegennemgang – om hvad havearkitekten kunne rådgive om på turen rundt i haven
Opmåling af haven – om hvordan vi har målt vores have op til en haveplan

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *