Idas Have

Stamper

Lej stamper til fliselægning

Nødvendigt med stamper til nye havebelægning

Vi har fået nye belægning i baghaven – nye sten til stisystemet og en ny terrasse ude foran køkkendøren. Vi valgte at lægge herregårdssten (14 x 21 x 5,5 cm), da de er relativt nemme at lægge på grund af størrelsen.

Når der skal lægges nye sten er forarbejdet med at præparere underlaget det, som tager længst tid. Man skal grave ud til et relativt højt gruslag.

Derefter skal gruset hældes på, og til sidst skal gruslaget stampes fast, så det ikke skrider. Hertil bruges en tung maskine, som kaldes en stamper. En stamper kan lejes på et byggemarked – samme sted, hvor man lejer fliseklipperen.Gruset er fordelt og klar til at blive stampet

Der er helt klart den hårdeste og kedeligste del af arbejdet at få gruset placeret og stampet. Det kan diskuteres, hvor tykt grusunderlaget skal være. Vi har arbejdet med et underlag på ca. 10 cm – mindre kan måske gøre det, når der ikke skal køre biler på belægningen.

Grusunderlaget stampes
…og stampes

Vi lejede en stamper hos XL Byg og kørte rundt på grusunderlaget i en times tid. Så risikerer man ikke, at det synker, når man har lagt stenene. En stamper er i sagens natur meget tung og bør transporteres på en trailer. Husk at tjekke, at maskinen virker på udlejningsstedet.

…og stampes lidt mere
De gamle sten blev brugt som sti til stamper og trillebør

Vi brugte en lille del af den gamle belægning som midlertidig sti til trillebøre, da vi skulle hælde grus ud – og til at køre stamperen ind i haven på. Når gruset er færdigstampet, kunne de gamle sten fjernes. Under de gamle sten var underlaget i orden. De, som havde lagt dem i sin tid, havde ikke sparet på gruset.


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *