Idas Have

Ulykker i haven

De fleste ulykker sker i hjemmet – og i haven!

Arbejdsulykker i haven under beskæring mv.

Hvert år, når havesæsonen går i gang, må hundredevis – primært mænd – på skadestuen på grund af arbejdsulykker i haven.

Beskæringsarbejdet volder de fleste – og de mest alvorlige – skader. Det kan ikke understreges nok, at man skal overlade træfældning og beskæring af store træer til professionelle. Kombinationen stige, motorsav, trækrone og amatør er en farlig cocktail. Det skulle gerne være grenene, der ryger – ikke arme og ben.

Generelt er motoriserede maskiner involveret i de alvorlige ulykker. En klassiker er, når man vil tage en fastsiddende gren ud af maskinen, uden at slukke for den først.


Der er dog også mange manuelle måder at komme til skade på – udover at træde på riven, som ikke er lagt med tænderne nederst.

De fleste uheld sker, når man er kommet godt i gang, bare vil være færdig og derfor bliver uforsigtig. Derfor: Stop havearbejdet, når trætheden melder sig.

Typer af ulykker i haven

Man falder ned fra stigen eller skærer, klipper eller saver i sig selv og andre under beskæringsarbejdet. Lad professionelle om de store beskæringsopgaver og udvis stor agtpågivenhed ved de mindre.

Man får blomsterpinde i øjnene, når man står og fedter med de opbundne stauder. Brug hellere afrundede stativer eller snor.

Rygskader og lignende ved tunge løft med haveaffald, belægning, som skal laves om, træer og busker, der skal plantes om, mv. Lad være med at undervurdere opgavens omfang.

Ankler forstuves, når man graver huller. Tag gode støvler på.

Solskoldning – husk hat på i høj sol.

Bid og stik fra insekter og andet kryb. Hav altid handsker på under havearbejde. Lad professionelle om at fjerne hvepseboer.

Hudirriterende plantesaft. Igen: Handsker er essentielle. F.eks. kan kombinationen bjørneklosaft og solskin give permante skader på huden.


Av

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *