Idas Have

Bær i haven

Ved havens omlægning flyttede vi bærhaven fra baghaven, hvor den optog uforholdsmæssigt meget plads, til forhavens skråning. Forhaven er vestvendt, så her er også masser af sol.

Vi har plantet nye buske, da ikke alle de gamle klarede flytningen lige godt. Her er to røde ribs, to hvide ribs, to solbær og tre stikkelsbær. Som bunddække er plantet jordbær og skovjordbær, men sidstnævnte dækker endnu ikke jorden – mærkeligt nok.

Bær i forhaven


Hindbærplanterne blev også flyttet, så de danner et levende hegn ud mod indkørslen. Hindbærplanterne skyder højt i vejret og skal bindes op tidligt i juni. Der er ingen grund til at stresse over de bær, man ikke når at plukke: De er gode til fuglene.

Spiseklare hindbær i juli

Bærbuske er attraktive i enhver have. De giver lækre bær allerede året efter, de er plantet. Samtidig kan de anvendes som prydbuske.

Undtagelsen er hindbær, som skal klippes helt ned efter sidste høst eller tidligt om foråret. Derfor var den gamle bærhave i Idas Have et stygt syn om vinteren.

Den nye haveplan foreslog, at bærhaven blev placeret i forhaven. Ribs, stikkelsbær og solbær i et dråbeformet, let skrånende bed. Der skulle ikke være nogle hindbær, som skal bindes op. Der hvor den gamle bærhave var, er der i stedet etableret morgenterrasse omhegnet af pilehegn med klematis og diverse stauder.

Den gamle bærhave

Bærhaven med de mange nedklippede hindbærplanter udgjorde en grim udsigt fra køkkenvinduet om vinteren. Bagved hindbærrene stod solbær, ribs og stikkelsbær.

Den gamle bærhave i marts

I maj begynder hindbærplanterne at skyde igen, og der kommer fint grønt løv på solbær-, ribs- og stikkelsbærbuskene.

Den gamle bærhave i juni


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *