Den omfangsrige bærhave er blevet udvidet med blåbær. Blåbær er mindst lige så anvendelige i haven som jordbær og stikkelsbær, fordi de lækre og sunde bær kan spise direkte fra busken.
Vi har købt seks (!) blåbærbuske: Bluecrop vaccininum, Duke vaccininum corymbosum og Vaccinium ‘Reka’. De to første er storfrugtede amerikanske blåbær. ‘Reka’ er New Zealansk blåbær, der kan blive op til 2 meter høj – især denne har flotte høstfarver.
Som bunddække har vi i første omgang plantet lidt Vaccinium myrtilus (krybende blåbær). Havebudgettet i marts rakte ikke til at fylde hele bunden med nye planter. Vi har flyttet lidt efterårslyng, tranebær og bjergte, der alligevel var ved at gå til i rododendron-bedene (buskene skyggede for meget).
Måske kan man også flytte skovjordbær – rygterne siger at de kan trives i et surbundsbed? Nogle mener, at man skal dække med barkflis, men planteskolen mener, at man sagtens kan dække med bærplanter. Vi ser tiden lidt an – men jorden skal ihvertfald dækkes for at holde ukrudtet væk og bevare ph-værdien.
Det krævede en del gravearbejde at gøre det store bed klar til seks blåbærbuske. Hullerne skal være store, så der er plads til en masse spaghnum.
Vi fik hjælp til at grave bedet fri; vi annoncerede i Den Blå Avis efter folk, der ville have gratis grav selv-planter – i løbet af 24 timer kom der tre seriøse henvendelser, og dagen efter var bedet gennemgravet af to flittige havemennesker, som bl.a havde medbragt jordbær i bytte.
Det store dråbeformede bed var blevet et rodebed, som ikke rigtig fungerede. Her stod bl.a. potentil, lavendel, syren, kirsebærlaurbær og knopurt – masser af knopurt. Nu fungerer skråningen som en helhed; én stor frugt- og bærhave med surbund i den ene ende.
Vi glæder os meget til at høste de første blåbær.
Skriv et svar