Idas Have

Haveanlæg

Nyt haveanlæg i forhaven

Der er niveauforskelle i haven på ca. 1.2 meter fra huset ned til vejen. Denne skråning kunne man ikke rigtig bruge til så meget, så vi fik en havearkitekt fra Haveselskabet til at tegne en bedre løsning. Se havens plan.

Forhaven før

Planen indebar, at der skulle helt nyt terræn i forhaven med et stort plateau ud for terrassen.


Opmåling

Vi valgte Ringsted Anlægsgartnerfirma til opgaven. Deres tilbud lå i den dyre ende, men de signalerede grundighed, og vi har ikke fortrudt valget. Først brugte de en hel dag til at måle op, sætte pinde og trække snore ud, hvor de nye koter og bede skulle placeres.

[adsense]
Jordbunker

Jorden blev hældt på over hækken af flere omgange. Først den grove jord, herefter den fine muld.

Den grove jord

I den grove jord var en del sten, men det er ikke nogen ulempe. Man kan vælge harpet (sigtet) muld, men det bliver noget dyrere. Dette anlæg kostede ca. 30.000 kr. incl. plantning af en bøgehæk (små barrodsplanter) rundt om det nye plateau.

Det nye terræn

Her er jordbunkerne bearbejdet med gravemaskine, tromle og rive, så der opstår to nye, mindre skråninger.

Plateau

Ud for terrassen går det nye plateau seks meter ud. Dette skal være en græsplæne omkranset af en bøgehæk. På stierne nedenfor skråningerne skal der også sås græs.

Beplantning af skråninger

Vi har selv sat bunddække på den først skråning; løvefod, storkenæb, lammeøre, pæoner jf. vores haveplan. Det er vigtigt at plante tæt på en skråning, så man slipper for at luge så meget, inden de dækker – når de dækker, holder de også på jorden, så den ikke skrider under vanding og regnvejr.

Det nysåede græs er allerede begyndt at spire.

Frugthave på nederste skråning

På den nederste skråning skal der være frugthave – vi har plantet et Aroma og et Elstar æbletræ samt et Sunburst kirsebærtræ. Desuden har vi plantet stikkelsbær og ribs samt jordbær som bunddække. Der mangler stadig nogle planter, men det bliver til foråret…

Det bliver spændende at se, hvordan den nyanlagte have tager sig ud til den tid.


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *