Idas Have

Havelåge

Nyt indgangsparti til haven: Havelåge og rosenbue

En have, hvor der kommer små børn skal være aflukket, og dermed er en havelåge nødvendig. Havearkitekten anbefalede at sætte en rosenportal op ved havetrappen, og vi har prøvet at finde en løsning, som kombinerer en portal med en havelåge, men det var ikke lige til at få fat i. Her er hvad vi så har gjort…

Her skal den nye havelåge være incl. rosenportal

Ingen havelåge i byggemarkedet

Få byggemarkeder og planteskoler har en fiks og færdig havelåge på lager. De har forskellige typer af hegn og stolper, men ingen havelåge. Vi har kun kunnet finde ringe eksemplarer af lamel, som i øvrigt ikke sælges med tilhørende håndtag eller beslag. Det har ikke været muligt at finde en god standardløsning.

[adsense]

En havelåge på nettet

Derfor prøvede vi at bestille en havelåge på nettet, men udvalget er ikke ret stort. Hvis man har noget der ligner rutine i at slå søm i et stykke træ, kan det klart anbefales at lave sin havelåge selv. Vi fandt en færdiglavet havelåge af trykimprægneret træ incl. stolper og beslag hos Jima Hegn, der virkede som stedet med de fleste valgmuligheder til en rimelig pris. Det hele kostede under 2000 kr. incl. levering. Planen er så at købe en rosenbue i metal og sætte den i forlængelse af havelågen.

Vores havelåge er monteret

Stolperne til en havelåge bør støbes

Ifølge leverandøren var det ikke nødvendigt at støbe stolperne, men på byggemarkedet mente de, at det var en god idé. For en sikkerheds skyld blandede vi således noget tørcement med lidt vand og hældte i hullerne. Det kan anbefales at sømme to brædder på tværs af stolperne, så man sikrer, at de har den rigtige afstand og ikke forrykker sig, mens cementen størkner.

Er et pælebor nødvendigt ved montering af en havelåge?

Vi fik ikke brug for vores pælebor til 400 kr for at sætte stolperne til havelågen i jorden. Det skyldes, at trappen var støbt, så vi skulle igennem et lag gammel cement, da stolperne skulle i jorden. Det magtede pæleboret naturligvis ikke. En hammer og en stor skruetrækker klarede ærterne og en helt almindelig spade til resten. Stolperne kom 40 cm ned, og det virker ikke som om, de vælter lige med det samme.

Tjek beslagene til din havelåge

Når man ikke er gør-det-selv-person eller uddannet til at sætte en havelåge op, er der flere ting, som kan gå galt. Vi bestilte beslag til en venstrehængt havelåge. Men set fra den vinkel, som billedet viser, er havelågen monteret i den højre stolpe. Andet var ikke muligt, hvis vores havelåge skulle åbne ind mod haven. Så venstrehængt vil åbenbart sige til venstre, når man åbner havelågen ind mod sig selv. Der kan man bare se…

Havelågen burde også optimalt set havde været vendt således, at det diagonale støttebræt var i forlængelse af håndtaget.

En klog læser supplerer, at hvis tværstolpen i lågen bliver vendt, så den på hængselsiden er nederst og ved åbnesiden øverst, vil den ikke synke ned selv efter flere års brug.

Vores havelåge er malet, og rosenbuen er kommet op

Maling af havelåge

Vi har malet vores havelåge med træbeskyttelse i samme farve som træværket på huset. Den grønne farve gør sig også godt sammen med beplantningen.

Havelågen er suppleret med et lille skilt

Det skal nok blive pænt, når rosen er vokset til, men vi anbefaler, at man laver havelågen selv. Hvis man ønsker en rigtig flot havelåge med indbygget portal, bør man lave den fra bunden, evt. med en tømrers hjælp. De stolper der bærer lågen kan passende være højere, hvorefter man kan montere en stolpe på tværs.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *