Idas Have

Rosenportal

Havelåge kombineret med rosenportal

Havearkitekten anbefalede at sætte en rosenportal op ved indgangstrappen.

Her skal den nye rosenportal være

En skræddersyet rosenportal

Vi har ledt med lys og lygte efter en løsning, som kombinerer en rosenportal med en havelåge, men det har ikke været muligt. Det kan anbefales at lave den selv, hvis man har tid og evner. Martsnummeret af Haven (2008) giver en opskrift på en bred, kraftig og enkel rosenportal af træ, man selv kan lave.

Vi valgte dog at købe en rosenportal af metal – en standardløsning. Det har ikke været muligt at finde en rosenportal med indbygget låge, så vi har købt en separat havelåge, som vi vil montere i forlængelse af rosenportalen. Man kan selvfølgelig altid bestille en lækker skræddersyet løsning af lærketræ eller smedejern – men prisen bliver derefter.

Find en solid rosenportal på planteskolen

Planteskoler og byggemarkeder har sommetider en rosenportal på lager af træ eller metal, men de er sjældent solide nok. Eller også er de så overpyntede, så man lægger mere mærke til rosenportalen end rosen. Vi vil gerne have en enkel rosenportal, hvor det er rosen, der kommer til udtryk. Vores rosenportal skal være kraftig nok til at holde planten, og bred nok til at man kan gå igennem uden at rive sig, når rosen er vokset til.

Broby Planteskole har en relativt god standardløsning – en bred og kraftig, rustik rosenportal af metal (den ikke galvaniserede koster 800 kr).

En rosenportal skal støbes i jorden

Denne rosenportal skal 40 cm ned i jorden og helst støbes, da fuldt udvoksede klatreroser kan blive meget tunge. Hvis ikke benene er støbt i jorden, kan en rosenportal skævvrides i stormvejr – eller endda vælte. Vores rosenportal skulle stå så tæt på trappen, at cementen under trappen skulle bankes løs, før der kunne graves dybe nok huller og hældes ny cement i. Vi lagde kiler under rosenportalen, så den stod fast, mens cementen størknede. Næste dag kunne der plantes.

Nu skal cementen størkne, så den nye rosenportal kan stå fast

Planter ved den nye rosenportal

Til højre, vest for denne rosenportal, er sat en New Dawn klatrerose. Den ser meget lille ud på billedet, hvor den lige er plantet (10 cm under podestedet). Den kan blive ret stor, og det er naturligvis meningen, at den skal dække det meste af rosenportalen.  En rosenportal skal være høj, så det bliver nemt at gå igennem, når klatrerosen bliver stor.

Man behøver naturligvis ikke plante roser ved en rosenportal. Der er mange forskellige slags flotte klatreplanter, f.eks. klematis. Til venstre har vi plantet vedbend.

Klatreplanterne er sat i jorden på begge sider af den nye rosenportal
Den færdige rosenportal ved indgangen til haven


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *