Herregårdssten
Herregårdssten er nemme at lægge selv
Flot belægning til terrassen med herregårdssten
I Idas Have er der for ca. syv år siden lagt herregårdssten i indkørsel og terrasse. Det ser stadig nydeligt ud. I baghaven derimod ligger de gamle 25 x 50 fliser fra den gang huset blev bygget (1970).
Ifølge haveplanen skal der laves en ny terasse ud for køkkendøren i baghaven samt en sti rundt om huset. Det er således oplagt at vælge herregårdssten, så belægningen bliver ensartet. Herregårdssten har endvidere den fordel, at de er relativt nemme at arbejde med, fordi de ikke er ret store.
Skønt meget store havefliser er blevet trendy, er herregårdssten stadig det mest populære valg, når danskerne skal etablere nye belægning i haven. Det hænger sandsynligvis meget sammen med, at herregårdssten er nemme til gør-det-selv-opgaver (vi har ikke råd til håndværkere, når vi betaler så meget i skat).
Grå herregårdssten (ca. syv år gamle)
25 x 50 cm fliser fra 1970
Herregårdssten findes i mange farver og størrelser
Herregårdssten fås i mange forskellige farver fra kold, lys grå til varm, mørk brun. Idas Have har den grå variant. Man kan få sten på 7 cm til indkørsler og sten på 5,5 cm til områder med knap så megen belastning. Herregårdssten på 5,5 cm er 20% lettere og således nemmere at arbejde med.
Der findes også bloksten, som passer til herregårdssten, der kan bruges til at omkranse et bed. De er ca. dobbelt så tykke som almindelige herregårdssten.
Der skal være andet end herregårdssten i haven
En terrasse skal være stor, og en belægning af herregårdssten er en flot løsning i haven, man lad være med at overdrive. Mange havefolk plastrer i disse år størstedelen af haven til med sten og fliser i den tanke, at haven hermed bliver nem at holde. Det er ikke tilfældet. Der kommer ukrudt mellem stenene, som man på sigt kun kan få bugt med ved hjælp af gift eller afbrænding. Det gælder uanset, om man lægger dug under eller ej. Faktisk er det meget lettere at luge et veletableret staudebed med bunddække end et areal med havebelægning som f.eks. herregårdssten.
Samtidig kan man ved store flisearealer få problemer med at aflede regnvandet. Således tales der i øjeblikket om at lægge afgifter på det vand, der ledes i kloakken fra matriklen. Det skyldes dels klimaforandringer med mere nedbør, men også den kedelige tendens med at lægge sten som f.eks. herregårdssten i hele haven. Hvis man ikke kan lide jord, hvorfor køber man så en bolig med have?
Andre havesider om ting, der gør haven rar at være i
|