Idas Have

Katteurt og roser

Havearkitekten var på besøg og foreslog nogle ændringer. Hun var ikke tilfreds med, at jeg havde brugt prydjordbær som bunddække for mine Jacques Cartier roser og foreslog katteurt (Nepeta) istedet for.

Nogle kalder den fattigmandslavendel, hvilket ærlig talt virker lidt fjollet, da lavendler som regel er billigere.

Kært barn har mange navne, og den blå katteurt er da også meget tæt på lavendelblå og dufter markant. Ligesom lavendel er katteurt en gammel lægeurt, men så hører lighederne også op, for katteurt er en staude, ikke en busk.

Duften kan bedst beskrives som en blanding af timian og mynte. Katteurt har sit navn, fordi katte holder meget af de duftstoffer planten udskiller. Bier holder også meget af blomsterne, ligesom sommerfugle og andre insekter, som vi gerne vil have flere af i haven.

Katteurt blomstrer længe, hvis den får sol. Den trives både i leret jord og sandet jord, som bunddække i halvskygge og på tørre skråninger i fuld sol. Klippes de visne blomster af, blomstrer den igen senere på sæsonen.

Den 30-50 cm høje staude skærmer, imodsætning til jordbær, af for rosernes knap så pæne fødder. Og så står den blå farve flot til de pink roser.

Katteurt i rosenbedet - lige efter plantning
Katteurt i rosenbedet – lige efter plantning

Udgivet

i

,

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *