Højde i haven med træer m.v.
Overvej nøje om træer i haven skal fældes
Når man flytter og overtager en ny have, kan den virke kaotisk, og mange fælder således en masse af havens store træer og buske. Træfældning kan man nemt komme til at fortryde. Det er buske og træer, som giver haven karakter.
Træer i haven (og store buske) giver de skyggefulde områder, som kan skærme for indkig og stærk sol. Samtidig er de med til at skabe forskellige vækstmiljøer i haven, så man kan have mange forskellige slags planter og dyr.
Det kan virke uoverskueligt med et vildnis, når man lige flytter ind. Det er fristende at gå hårdt til krattet med saksen. Ofte er det dog meget bedre at opstamme nogle buske og træer og blot fjerne 1/3, så der bliver lys og luft til, at de resterende kan komme til deres ret. Læs mere om beskæring.
Hurtige alternativer til træer i haven
Fortvivl ikke, hvis der er fældet for meget – der er flere måder at skabe højde i haven igen hurtigt. Man kan f.eks. flette nogle pilehegn og plante klatreplanter op ad det. Hvis man sår latyrus (ærteblomst) om foråret, så dækker det godt til det bliver frost.
Man kan også sætte pilegrene el. lign. i nogle store krukker, så de rager godt 2 meter op – de udgør et godt skelet til nogle frodige klatreplanter. Store krukker med eller uden espalier er faktisk en hurtig og relativ nem måde at skabe frodighed i en flad og kedelig have.
Rådgivning om plantning af træer i haven
Når man overtager en ny have, gælder det om relativt hurtigt at få plantet de grundelementer i haven, som giver de store linjer, dvs. træer, buske, ydre og indre hække. De er som regel længe om at nå den eftertragtede højde. Klokkebusk og sommerfuglebusk er hurtigvoksende buske, som man roligt kan plante.
Planter man hurtigvoksende træer i haven, sker desværre det, at de hurtigt bliver alt for store og må fældes igen. Stauder og sommerblomster kan man sagtens eksperimentere med – de er nemme at flytte. Men placeringen og arten af træer, buske, hække og havebelægning kræver omtanke.
Det er en meget god idé at kontakte en havearkitekt eller lokal anlægsgartner, som kan gå en tur i haven og tegne en skitse med en idé til det overordnede havedesign – altså hvor der bør plantes træer, buske og evt. hække samt etableres hård belægning – og hvilken slags.
Inden besøget er det en fordel at have gjort sig nogle tanker om hvilken havestil, man ønsker. Der findes et væld af gode, inspirerende havebøger, som kan hjælpe med at klarlægge ens krav til havens design. Skal det f.eks. være en formel eller uformel havestil? Og hvilke behov har hele familien til haven? Skal der være hængekøje, gynger, græsplæne til boldspil, sandkasse, legehus, pilehytte, tørrestativ, udekøkken, udsigt til blomster fra køkkenvinduet, krydderurter osv?
Skriv et svar