Idas Have

Haver på film

Fra den kødædende plante i Little Shop of Horror til labyrinten af hække i The Shining… mange film indeholder haveelementer.

Little Shop of Horror (1986)

En blomsterbutik med en kødædende plante

Gys i blomsterbutikken. En musical instrueret af Frank Oz. Den nørdede blomsterbutiksassistent Seymour (Rick Moranis) finder en mærkelig lille potteplante, som trækker mange kunder til den lille butik. Snart vokser planten og begynder at spise mennesker, mens den kræver “Feed me!”

Det første offer for planten er Seymours rival, den sadistiske tandlæge (Steve Martin), som dater Seymours kollega Audrey. Planten, kaldet Audrey II, bliver mere og mere vanskelig at kontrollere…


Labyrint af hække

The Shining (1980)

Et hotel med nogle meget spændende stedsegrønne planter

Ondskabens hotel. En gyserfilm instrueret af Stanley Kubrick, baseret på Stephen King’s bog af samme navn. Jack Torrance får et job som vicevært på Overlook Hotel, der ligger i Colorados bjerge. Hotellet er lukket ned for vinteren, og snart er den lille familie sneet inde. Jacks søn Danny, som er synsk, opdager hurtigt, at hotellet er hjemsøgt. Hotellets dæmoner driver langsomt hans alkoholiserede far til vanvid, og han ender med at jage Danny med en økse gennem hotellets labyrint af hække.

I bogen er det de formklippede buksbom-dyr som vækkes til live og skræmmer den lille dreng. I 1980 var computergrafik ikke så udviklet, at man kunne designe dette på en troværdig måde. Labyrinten af hække er et godt filmæstetisk alternativ, og denne type labyrint har da også været brugt i mange film før og siden.

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

En konkurrence i en labyrint af hække

Harry Potter og flammernes pokal. I denne fjerde Harry Potter-film instrueret af Mike Newell, bliver Harry udvalgt som deltager i en risikabel skolekonkurrence. Konkurrencens tredje opgave går ud på at finde rundt i en labyrint af magiske hække. I centrum af labyrinten findes Triwizard Pokalen, og den første, som rører ved pokalen, har vundet.

Bram Stoker’s Dracula (1992)

Endnu en labyrint af hække

Dracula. Denne gotiske romance, instrueret af Francis Ford Coppola, er naturligvis baseret på Bram Stokers roman om Grev Dracula. I filmen har Gary Oldman rollen som den blodtørstige greve i en besætning, som inkluderer Winona Ryder i rollen som Mina. På et tidspunkt går Lucy gennem en skummel labyrint af hække, mens Mina leder efter hende.


Being There (1979)

En gartner bliver spindoctor

Velkommen Mr. Chance. Filmen, instrueret af Hal Ashby, har Peter Sellers i hovedrollen som Mr. Chance, en simpel gartner. Chance har passet sin arbejdsgivers have uden kontakt med verden udenfor. Da hans arbejdsgiver dør, bliver han nødt til at gå ud i den virkelige verden, hvor hans banale synspunkter om kultivering af planter (“Man må så, før man kan høste”) bliver opfattet som den dybeste visdom. Mr. Chance bliver hurtigt en prominent person, virksomhedskonsulent samt rådgiver for præsidenten.

Alice in Wonderland (1951)

Høje arrogante blomster og et mærkeligt kroketspil

Alice i eventyrland. Der har været mange filmatiseringer af Lewis Carroll’s bøger om Alice, men Walt Disney-versionen fra 1951 er nok den mest kendte. I sin jagt på den travle kanin kommer Alice blandt andet forbi en have, hvor nogle smukke, men særdeles arrogante sommerblomster huserer. De betragter hende som ukrudt og smider hende ud. Derefter møder hun den stenede, piberygende kålorm, der bliver til en sommerfugl.

Alice møder også nogle spillekort (i labyrinten af hække), som efter ordre fra den krigeriske dronning Hjerterdame maler alle de hvide roser røde. Alice bliver efterfølgende udfordret til et meget mærkeligt kroketspil med flamingoer som køller og pindsvin som bolde.

Kill Bill Vol. 1 (2003)

Sværdkamp i en japansk have

Kill Bill Vol. 1. Denne film, instrueret af Quentin Tarantino, handler om en kamptrænet lejemorder, The Bride (Uma Thurman), der vågner efter fire års koma. Hun kræver hævn over det hold af lejemordere, som hun selv engang var en del af, og som endte med at forråde hende. The Bride rejser bl.a. til Japan for at dræbe Yakuza-lederen O-Ren Ishii, det andet navn på hendes dødsliste.

Efter at have nedkæmpet ‘samuraierne’ Crazy 88 mødes The Bride og O-Ren Ishii (Lucy Liu) i en lang, jævnbyrdig sværdkamp uden for i sneen. Den japanske have inkluderer mange klassiske karaktertræk som f.eks. et bambus springvand.

Kommentarer

Ét svar til “Haver på film”

  1. […] fra gyserfilm som Ondskabens Hotel, Harry Potter og flammernes pokal samt Dracula. Læs mere om haver på film. Labyrinten fra Ondskabens Hotel Haveideer, Prydbilleder hækplanter, labyrint af hække, […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *