Idas Have

Højbede

Højbede i køkkenhaven og ved terrassen

Højbede kan være med til at skabe en spændende struktur i haven. Specielt i den nyanlagte have, hvor der endnu ikke er store træer og buske, kan højbede være en god måde, at give haven karakter.

Det er både en æstetisk og funktionel løsning at etablere højbede. Det er meget lettere at holdet bedet fri for ukrudt, når man ikke skal bukke sig ned. Derfor egner højbede sig særligt til køkkenhaven, der som regel hører til den mest luge-krævende del af haven.

Man kan få højbede med dræbersneglestop. Kanter på bedet forhindrer dræbersnegle og andre snegle i at tage for sig af retterne i køkkenhaven eller de saftige hostablade. Vil man være helt sikker på at undgå de slimede grovædere i bedet, kan man smøre en blanding af salt og brun sæbe på undersiden af kanterne.

Højbede er oplagte til krydderurter og sommerblomster og bør i så fald placeres i nærheden af køkkendøren eller terrassen. Som det letteste i verden kan man så f.eks. morgenfruer eller kornblomster direkte i højbedene i starten af april. Blot man husker at vande, har man de skønneste grønne øer af blomster helt til oktober.

Højbede af råjern – 40 x 40 cm


Højbede i mange former

Der findes mange forskellige former for højbede. En af de mere elegante og funktionelle løsninger kan købes online hos Land Højbede. Det er minimalistiske plantekasser, som fås i kvadratiske moduler og i mange andre former. Alle moduler er meget, meget nemme at samle. Man kan lave kvadrater, femkanter, stjerner med mere på få minutter. Herefter er det blot at fylde jord i og plante sine højbede til.

Hvis man har brug for sneglestop, fås de i flere forskellige størrelser, så de passer til alle de firkantede moduler. De monteres let på højbedene uden brug af værktøj. Sneglestop fås både i rust og galvaniseret jern.

Vi anskaffede sidste år tre moduler (dvs. 12 sider) i 40 cm længde (alle højbede er 25 cm høje). Her har vi plantet buksbom. Det er meningen, at der skal være tre buksbomkugler, så der også er noget grønt i haven om vinteren. Højbedene er frostsikre, så man kan sagtens plante dem til med stedsegrønt.

Buksbomplanterne er små, så vi har fyldt op med hornviol. De har siden april haft det så godt i højbedene, at de helt har overvældet buskbommen.


Højbede med hornviol

Man kan vælge råjern eller galvaniseret jern afhængig af havens design. Den rustikke model af råjern passer bedst til den romantiske havestil i Idas Have. Uanset havestil er det vigtigt, at beholderen til højbedet ikke tager opmærksomheden fra planten. Derfor er det godt med en enkel, rustik plantekasse.

Man kan selvfølgelig også bruge højbedene mere skulpturelt som blikfang i haven, f.eks. den unikke løsning bestående af højbede kombineret med siddepladser. Her kan man rigtig blive ét med naturen. Eller sidde lidt ned, mens der sås, udtyndes, luges eller vandes…

Højbede med siddeplads

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *