Idas Have

Havens farver

Afstem havens farver og få flottere bede

Tænk over om planterne passer sammen farvemæssigt

Det kan være en god idé at afstemme farverne på de blomster, man vælger til sin have. Hvis man alene vælger stauder og buske med hensyn til blomstringstid eller plejekrav, kan indtrykket godt blive lidt rodet og forvirrende.

Havens farver skal passe til huset

Det er også værd at overveje, hvilke blomsterfarver, der vil passe bedst til huset. Man kan opnå et harmonisk udtryk, hvis man arbejder målrettet med kontraster og farvetoner.


Farvecirklen

Farveciklen viser de rene farver og deres kontrastfarver. De tre primærfarver er blå, gul og rød. Overfor dem ses de tre sekundærfarver grøn, orange og violet.

Når to farver står diametralt modsat hinanden i farvecirklen, er der tale om kontrastfarver. Violet er således kontrastfarve til gul (ligesom orange til blå og grøn til rød). Det kalder man også en komplementærkontrast.

Farvecirkel

Planter med kontrastfarver i haven

Primærkontrasten opnås, hvis man sammensætter blå, gul og/eller rød, men det kan hurtigt blive lidt for dramatisk med tre så stærke farver i et bed. Hvis man bruger alle tre farver i haven, kan det være en god idé at tone dem ud med ved at bruge pasteller.

Komplementærkonstrasten opnås i haven, hvis man kombinerer blå blomster med orange eller  gule blomster med lilla. Rød/grøn kontrasten får man helt automatisk med røde blomster, da blade og stilke jo som regel er grønne.


Det blå bed i haven

Det kan være flot at arbejde tone i tone ved f.eks. at kreere et helt bed af blå nuancer. Hermed giver havens farver en oplevelse af enkelthed og ro. En enkelt plante med orange eller gule blomster (komplementærkontrasten) kan skabe blikfang, så det blå bliver understreget.

Et klassisk eksempel på tone i tone-plantning er det hvide bed, hvor alle blomster er forskellige nuancer af hvid. Her opnås kontrastvirkningen ved planternes form og faconen på blomsterne.

Bed med pastelfarver i haven

Hvis man sammensætter et bed af mange forskellige farver, kan det være en god idé, hvis farverne har den samme valør (renhed/styrke). En ren gul kan blandes med hvid, hvorved den bliver lysere, eller med sort, hvorved den bliver mørkere. Dvs. man skal vælge om man vil bruge pangfarver eller pastelfarver i et bed for at opnå valørharmoni.

Relaterede sider

Blå blomster i haven – om det blå bed, der altid bliver en succes.
Gule blomster i haven – om de gule blomster, der danner kontrast i det blå bed.
Pink blomster i haven – om de romantiske blomster i lyserøde og røde nuancer.
Hvide blomster i haven – om de mange forskellige hvide blomster.
Årstidens farver i haven – om de farver, som kendetegner hver årstid i haven.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *