Idas Have

Den gamle have

Ved overtagelsen i sensommeren 2007 var haven meget tilvokset. Flere steder var den et rent vildnis, hvor mange forskellige tæt plantede buske og træer kæmpede om lyset på alt for lidt plads.

Havens stil kunne overordnet beskrives som landbohave. Der var en stor variation af stauder placeret i enorme bede med bølgende kanter langs den skrånende plæne med soluret i midten.

En sådan have er meget tidskrævende på grund af de mange forskellige planter og den store plæne.

Æbletræer op ad naboens carport

Det var tydeligt, at den forrige ejer havde gjort meget ud af haven, men at den på det seneste var vokset ud af kontrol. I sin tid var der for eksempel plantet to æbletræer op ad muren ind mod naboen, som skulle have været espalieret. Nu var de blevet fire meter høje. I det hele taget var beplantningen overvejende placeret langs husmure og skel.

Gamle æbletræer


Baghaven set fra nord

Den forholdsvis lille baghave var præget af en stor bærhave uden for køkkenvinduet med stikkelsbær, hindbær, solbær og ribs. Den der dejligt at kunne plukke bær om sommeren, men om vinteren udgør en bærhave en meget uspændende udsigt.

Baghave fra nord

Baghaven set fra syd

Det lille græsareal i forlængelse af bærhaven var helt mosinficeret.

Baghave fra syd

Terrassen set fra sydvest

Forhaven var prydet af flagstang og solur i midten af en stor græsplæne. Plænen var omkranset af bede, herunder et bredt staudebed med blandt andet roser, pæoner og stokroser – og skvalderkål i rigelige mængder.

Forhave

Terrassen set fra nordvest

Den primære havearkitektoniske udfordring lå i, at den store forhave skråner godt 1,8 m ned mod vejen. Den vestvendte – og vindblæste – terrasse ligger således højt og kan ses fra vejen.

Forhave med solur

Bøgehækken

Havens væg ud mod vejen var en lav bøgehæk. Vi har ladet den vokse til 180 cm, da vi gerne ville have en mere ugenert forhave.

Lav bøgehæk

Kompostspanden

Kommunen har foræret haveejere en plastbeholder af mærket Humus for at opmuntre til at genanvende det organiske affald. Køn er den ikke, så den bør skjules bag f.eks. et pilehegn. Man kan med fordel gøre plads til at lægge kvas ved siden af, som man kan fylde i spanden sammen med det grønne køkkenaffald.

Det må blive en anden gang – vi har leveret kompostspanden tilbage til kommunen (via genbrugspladsen).

Men tak for opmuntringen.

Kompostspand

Hønsebenstræet

Vi troede først det var en thuja, der på hjørnet af terrassen, men det er en Thujopsis Dolobrata, også kaldet hønseben. Planten er grovere end thuja. Den bliver max fem meter høj og trives i næsten al slags havejord. Grenene ser pæne ud som fyld i juledekorationer og vinterbuketter.

Hønsebenstræet er blevet opstammet, så det nu udgør en fin naturlig parasol på terrassen.

Hønsebenstræ

Abrikostræet

Op ad muren på et sydvestligt hjørne står et abrikostræ. Dette er meget lidt udbredt i danske haver. Der er formentligt tale om sorten Nancy, den såkaldte ferskenabrikos. I milde vintre blomstrer de allerede i marts og kan da skades af nattefrost. I gunstige år kan de give et godt udbytte sidst i august.

Selvom det har fået en fjollet facon, når det står op ad husmuren, er vi glade for vores abrikostræ. I den korte tid vi har haft haven, har vi nydt at høste et væld af store, søde abrikoser hele to gange.

Abrikostræ

Havegennemgang – om hvad havearkitekten kunne rådgive om på turen rundt i haven
Behov til den nye have – om hvordan vi har fået overblik og klarlagt vores behov til haven
Opmåling af haven – om hvordan vi har målt vores have op til en haveplan

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *