Idas Have

Giftige planter

Hvilke planter skal man passe på i haven til børn?

Det er almindeligt at bekymre sig, om der er giftige planter i en have, hvor der kommer børn. Der er mange skrækhistorier om børn, som er kommet til at spise guldregn mv. Men det sker heldigvis meget sjældent. Mange planter er giftige i et eller andet omfang. Selv kartofler er giftige, når de er grønne. Det er derfor, nye kartofler skal hyppes (dækkes med jord). Endelig er (plante)gift som bekendt et spørgsmål om mængder.

Det giver således ikke mening at forsøge at tømme haven helt for giftige planter. Derimod skal man lære børnene, at det langt fra er alle planter, man kan spise. Og at nogle planter er meget giftige, så hvis man er det mindste i tvivl, skal man lade være. Selvom det skulle lykkes at kreere en have med udelukkende spiselige vækster, besøger børnene jo også andre haver – så de skal lære om de giftige planter.


Når det er sagt, kan visse forholdsregler omkring giftige planter i (børne)haven være på sin plads:

  • Plant ikke giftige planter i køkken- eller urtehaven, f.eks. buksbom eller latyrus.
  • Pas på med giftige bær i nærheden af frugttræer og bærbuske, f.eks. snebær eller taks (hunplanten).
  • Undgå helt de meget giftige planter i prydhaven, som f.eks. liljekonval eller fingerbøl. Det er blevet populært at bruge spiselige blomster i madlavningen, og det kunne måske få nogle til at tro, at alle fine blomster kan spises.


Eksempler på giftige planter i haven

Alm. robinie, uægte akacie
Robinia pseudoacacia. Både blade og frø er giftige. Desuden har grenene torne og knækker let i blæst, så det er i særklasse ikke noget børnevenligt træ.

Engletrompet
Brugmansia. Flerårig vækst med trompetformede blomster. Hele planten er giftig.

Erantis
Eranthis hyemalis. Lille gul løgvækst. Hele planten er giftig, men svær at udrydde – og det ville også være synd.

Fingerbøl
Digitalis purpurea. Staude med slanke aks med klokkeformede blomster (hvide, rosa eller rødviolette). Én af de mest giftige planter i haven. Hele planten er meget giftig.

Guldregn
Laburnum watereri. De lysegule, hængende blomsterklaser efterølges af bælge, som minder om ærter, men er let giftige. Sorten Vossii sætter næsten ingen bælge.

Iris
Iris germanica-hybrider. Alle iris planter er let giftige og har tillige saft, som kan være hudirriterende.

Kristtorn
Ilex aquifolium. Hunplanten får røde, meget dekorative, men let giftige stenfrugter.

Liljekonval
Convallaria majalis. Krybende staude med duftende hvide klokkeblomster. Får også sommetider røde bær. Hele planten er meget giftig.

Snebær
Symphoricarpes albus. Kedelig busk, der dog får nogle dekorative, hvide bær, som er sjove at splatte ud. De er dog let giftige.

Stormhat
Aconitum cammarum. Staude, hvor alle plantedele indeholder giften aconitin. Der er flere sorter bl.a. cammarum. Mange er blå, men der er også hvide og gule sorter.

Taks
Taxus baccata. Hunplanten bærer frugter med en sødtsmagende, rød frøkappe – frøene er giftige.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *