Idas Have

Vand i haven

Vand i haven skaber stemning

Et vandparti kan passes ind i enhver havestil. Uanset om det er havens højdepunkt – og derfor oftest det mest tidskrævende område – eller en udhulet sten, som fuglene kan nippe af, er vand et attraktivt element i haven.

I en have med små børn skal man passe på med at indrette et havebassin. Børn drages af vand og kan drukne på selv meget lavt vand. Åbent vand i haven bør således afskærmes, enten ved at lukke området med bassinet helt af eller dække vandoverfladen med et metailgitter.

En lille sort balje – den sikre løsning i haven med børn

Et vandspejl behøver ikke være ret stort for at skabe stemning i en romantisk have. En hævet dam kan man ikke falde i. Og et springvand udgør som regel ingen risiko. Anlæg af vand i haven kan opdeles i to hovedgrupper:

  • Rislende vand i haven. Alle typer af springvand drevet af pumper eller udnyttelse af regnvandet. Lyden af rislende vand virker meget beroligende og kan fjerne opmærksomheden fra trafikstøj og naboens plæneklipper.
  • Stille vand i haven. Alle typer af vandbeholdere fra en nedgravet spand til det store bassin med siv, åkander og koi-karper. Vandet spejler himmel, trækroner og omkringstående planter og blikfang. Vand tiltrækker dyr til haven, og intet kan skærpe fantasien som et mørkt vandspejl i et skyggefuldt område af haven. Hvor dybt er det? Er der liv i vandet?

Naturligvis kan man kombinere de to typer af vand i haven ved f.eks. at lade et vandløb risle ned til et bassin. Det er oplagt, når der er niveauforskelle i haven, men også temmelig komplekst og pasningskrævende.

Med regnvandsopsamling kan man kombinere rislende vand i haven med god vandøkonomi. Man kan føre tagvandet gennem en trærende af to sammentømrede brædder ned i en oversavet vintønde, der for eksempel kan være placeret i køkkenhaven.


Rislende vand i haven

Man kan murmontere et springvand som en fontæne. Hvorfor ikke kombinere vandudtaget til haveslangen med en flot fontæne?

En mulighed for rislende vand i haven kunne være en hisaku, som er en japansk vandpumpe lavet af bambus.

En anden mulighed er en vandsten med hul i og en pumpe forneden. Dette kaldes også en boblefontæne, og man kan f.eks. bruge en møllesten. Alle sten bliver pæne i vand.

Boblefontæne – pumpen er gemt under gruset


Stille vand i haven

En havedam kan dels være et bassin, man har gravet ned i jorden, dels en vandtæt beholder, der står på jorden – typisk nær en siddeplads. Faconen på vandpartiet skal passe til havens stil, hvadenten det er organiske, rundede naturdamme eller formelle, kantede betonbassiner.

Formelt L-formet bassin med betonkant

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *