Idas Have

Klatreplanter

Klatreplanter virker som rumdelere i haven

Når der hurtigt skal skabes rum i haven, kan klatreplanter danne en god væg. De kan slynge sig op ad et espalier, en kolonnade eller en pergola.

Klatreplanter også gode i en lille have, da de udnytter højden. Endelig kan de beklæde en kedelig mur eller et faldefærdigt hegn og dermed give hus og skel et flot præg.

I Idas Have har vi plantet klatrehortensia op ad muren i det nordvendte bed. Desuden har vi plantet en klatrerose (New Dawn) op ad en rosenbue ved indgangen til haven.

Klatrehortensia – efterår


Klatreplanter skader ikke muren

Før i tiden var man bange for, om klatreplanter kunne skade muren, men det gør de ikke, med mindre muren er skadet i forvejen. Tværtimod skåner de muren, fordi de holder den tør. Dog skal man sørge for, at klatreplanter ikke kommer op under taget eller i tagrenden. Det kan være problematisk, hvis det er meget hurtigtvoksende klatreplanter, men ellers kan man roligt sætte slyng- eller klatreplanter op ad huset.

De fleste klatreplanter kræver en form for støtte – noget at slynge sig op ad, f.eks. et espalier. Det er vigtigt, at denne støtte er solid, da det er svært at udbedre, når planten har vokset sig stor, uden at skade planten. Alle, på nær slyngplanter, skal lidt væk fra muren, så luften kan cirkulere. Dvs. at espalieret skal 3-5 cm ud fra muren.

Nogle klatreplanter er selvhæftende, som f.eks. vildvin og vedbend (efeu). Man ser ofte vedbend klatre op ad et træ og man kan hurtigt få den til at beklæde et grimt hegn.


Eksempler på klatreplanter

Klematis
Humle
Kaprifolie
Klatrerose
Klatrehortensia
Arkitektens trøst
Blåregn
Tobakspibeplante
Ærteblomst

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *