Et havebassin skaber stemning i haven
Børnesikkert havebassin
Det eneste havebassin i Idas Have har i lang tid været et fuglebad. Det er fordi Ida er lille, og børn kan drukne på meget lidt vand. Man skal også tænke på, at der kan komme fremmede børn i haven.
Et havebassin skal altid sikres, også når børnene bliver større. Det kan gøres ved, at bassinet ikke er dybere end 20-30 cm. Men hvis man vil have åkander, må man have en større dybde, og dette område kan sikres med jernstænger.
Vi har gravet en lille, sort opvaskebalje ned i et skyggefuldt sted i haven. Baljen er omkranset med sten, og der er plantet hosta på kanten. Svanen havde den forrige ejer efterladt i en vindueskarm – hvorfor mon? I haven fungerer den som nuttet blikfang, og det lille nye havebassin kan ses fra Idas værelse. Da svanen er af porcelæn, skal den opbevares indendørs om vinteren.
Et havebassin kan være tidskrævende
Et havebassin kan være meget flot og en stor gevinst for haven. Man skal bare være klar over, at det alt efter ambitionsniveauet kan være en krævende sag.
Det kan være svært at opretholde den økologiske balance. Et havebassin fyldt med grønalger er ikke kønt. De kommer nemt, hvis man har fisk (måske for mange) og fodrer for kraftigt. Det kan også ske ved overgødskning, når man i tørre sommerperioder fylder bassinet op med vandhanevand.
Har man en pumpe i sit havebassin, f.eks til et springvand, skal filteret renses hyppigt, ligesom man må rense bassinet for nedfaldne blade.
Vælger man at etablere et havebassin, bør man, arbejdsindsatsten taget i betragtning, placere det på det sted i haven, hvor man opholder sig mest. Et havebassin må også meget gerne kunne ses fra vinduerne.
Havebassin med fisk
Fisk er spændende. Folk spørger altid, “Er der nogle fisk?”, når de står og kigger ned i ens havebassin.
Guldfisk er nogenlunde nemme at have. De er nogle sejlivede krabater, som tolererer en halvdårlig vandkvalitet, og så er de billige i anskaffelse. Men der er flere risici forbundet ved at være en haveguldfisk.
Hvad gør man f.eks. når det bliver vinter? Fiskene kan godt tåle kulden, når det lavvandede havebassin fryser til, men de dør af iltmangel. Løsningen kan være, at man hver dag hugger et hul i isen eller etablerer en pumpe. Og så ellers håber evt. global opvarmning.
En tredie mulighed er naturligvis, at tage guldfiskene op i et akvarium.
Når det bliver forår, og planterne er endnu ikke vokset til, så fiskene kan gemme sig, sker det at fiskehejren kommer på besøg. Haps! Så må man købe nogle nye fisk.
Skriv et svar