Idas Have

Spiselige blomster

Spiselige blomster pynter i bede og på borde

Der er mange giftige planter i haven – men også mange spiselige planter. Det er ikke kun de typiske køkkenhaveplanter, urter, frugttræer og bærbuske, man kan spise af, men også prydplanterne. Men ligesom med svampe, skal man passe på, hvad man putter i maden – nogle blomster er endda meget giftige. De spiselige blomster kan ikke alene fyldes i f.eks. salat – de ser også meget pyntelige ud på kager, dessert- og forretsanretninger, osv. Her er eksempler på spiselige blomster:


Jomfru i det grønne – Nigella. Etårige sommerblomster, oftest med blå blomster og altid med meget dekorative, spiselige, frøkapsler.

Kornblomst – Centaurea cyanus. Normalt blå blomster i juli og august. Er ligesom valmuen hjemmehørende i Danmark, og dør, når den har kastet frø om efteråret.

Lavendel – Lavendual angustifolia. Lille, stedsegrøn busk med gråligt løv og blålilla blomster. Hele planten er meget aromatisk og bruges typisk som fyld i duftposer og til potpurri.

Morgenfrue – Calendula officinalis. Gule og orange kurvblomster kan spises både som friske og tørrede. Denne sommerblomst er meget let at dyrke.


Solhat – Rudbeckia hirta. Gul og orange kurvblomst. En kortlivet staude, der dyrkes som sommerblomster. Den er god i the og siges at modvirke forkølelse.

Stedmoderblomst – Viola-hybrider. Kortlivet staude, der dyrkes som etårig. De hjerteformede blade egner sig fortrinligt som spiselig pynt på kager. Læs også hvorfor den hedder stedmoderblomst.

Viol – Viola. Lille stedsegrøn, kortlivet staude. Kendes især i den kandiserede version, som pynter på kager og konfekt.

Lavendler

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *