Idas Have

Køkkenhave

Køkkenhave for begyndere

Høst grøntsager fra køkkenhaven direkte til middagsbordet

Hvis man skal have en køkkenhave, skal der sås i marts/april. Det er nødvendigt at grave det jordstykke, hvor der skal være køkkenhaven og rense det for ukrudtsrødder så godt som muligt.

Et godt råd er at lægge kartofler på et forsømt stykke køkkenhave. Det løsner og ”renser” jorden. Nye kartofler af egen avl smager skønt (husk de skal forspire). I længden bliver det dog lidt trivielt med kun kartofler i køkkenhaven.

En køkkenhave er tidskrævende. Noget af det, man har høje forventninger til, bliver måske ikke til noget særligt et bestemt år (pga. vejret, plantesygdomme eller skadedyr). Biologisk produktion er vanskelig.


Ærter i en køkkenhave er nemme

Som regel plejer man at få held med ærter i sin køkkenhave, blot man husker at lægge net over de nye spirer, så fuglene ikke æder dem. Radiser og salat er også nemme planter. Gulerødder derimod risikerer at blive nemme ofre for gulerodsfluen. Men når det lykkes, er de en lækker snack, som børn elsker.

Tomater i køkkenhaven skal nippes

Man kan også forsøge sig med tomater i sin køkkenhave. Plant 2-3 planter på et solrigt sted, f.eks. op af en mur (evt. i en kasse). Husk de skal nippes. De bliver ikke så regelmæssige, men de smager faktisk af tomat – i modsætning til dem, man køber.

'Schuyler' vindrue

Vindruer i en køkkenhave – eller et andet sted

Nye, hårdføre druesorter og varmere vejr har i stigende grad gjort det muligt at dyrke vin i danske haver. En plante giver druer til ca. én flaske vin, men man kan nøjes med at spise druerne. Vinranker kan med fordel plantes op ad et espalier, der skal stå i fuld sol. Spisedruer høstes når de smager sødt. Vindruer høstes så sent som muligt, men inden temperaturen når under 2-3 frostgrader.

Vindruer kan med fordel plantes på en sydvendt mur – gerne under et tagudhæng. Man siger om vin, at jo barskere vilkår, jo bedre druer. I Idas Have har vi planer om spisedruen ‘Schuyler’. Den springer ud sent ud om foråret. De blå druer i løse klaser har en mild muskatsmag.


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *