Idas Have

Beskæring

Beskæring at træer og buske i haven

Kan man komme til at ødelægge noget ved beskæring?

Beskæring af træer og buske er ofte det, som volder haveejere størst bekymring. Inden man går i gang med beskæring, kan det være en god idé at lave lidt research, men så er det hellere ikke sværere. De fleste planter bliver kønnere efter en beskæring, også hvis man er kommet til at gå lidt hårdt til dem – så tager det bare lidt længere tid, inden de retter sig.

Når det er sagt, er det naturligvis vigtigt at overlade beskæring af de store træer i haven til professionelle, da træfældning og beskæring er årsag til de fleste ulykker i haven.


Beskæring er bedre end fældning

Pas på med straks at nedlægge de store træer og buske. Tænk over om de har en funktion i haven. Måske kan de med fordel nøjes med en beskæring:

  • De kan give haven karakter med vækst i højden samt dekorativ og/eller nødvendig skyggefald.
  • De kan give afskærmning mod indkig – en ugenert have.
  • De kan give læ, f.eks. omkring hushjørner.
  • De kan give gode forhold til dyreliv – fugle, sommerfugle, egern mv.

Hvorfor udsætte planter for beskæring?

Det er sjældent absolut nødvendigt med beskæring, men der kan være flere grunde til at gøre det:

  • Fjerne knækkede, syge og døde grene.
  • Stimulere væksten: Planten vokser, der hvor den bliver klippet (vinterbeskæring).
  • Skabe en æstetisk facon eller åben struktur ved at tynde ud (sommerbeskæring).
  • Fjerne vækst, som rager ind i tagrender eller på anden vis kommer i karambolage med huset.
  • Det er ikke strengt nødvendigt med beskæring af frugttræer, men frugterne bliver større, hvis man tynder ud i grenene.

Læs om beskæring i Idas have.

Hvornår foretages beskæring?

Meget nyvækst (såkaldt vanris) kan hindres ved beskæring om sommeren istedet for om vinteren. Det anbefales ellers at udføre beskæring om vinteren, da man da bedre kan fornemme træets struktur og se, hvor man skal beskære.


Når der ikke er blade på de afskårne grene, er de også lettere at bære på genbrugspladsen eller save til brænde. Bortskaffelse af haveaffald er altid mindst halvdelen af arbejdet med beskæring. Marker evt. de grene, som skal fjernes, om vinteren – og fjern dem om sommeren.

Træer fra stenfrugtsfamilien, f.eks. abrikos, bør kun udsættes for beskæring, når de har blade på – ellers har træet svært ved at lukke sårene, og det kan få svampesygdom. Såkaldt “blødere” med tidlige safstigning, som f.eks. birk og vin, bør beskæres inden nytår.

Metoder til beskæring

Undgå ‘varmemesterbeskæring’ ved at skære grenen midt over – planten kommer til at ligne en stumtjener, når man ikke saver eller klipper på det rigtige sted. Vores rynkeblads-busk ved indkørslen fik først en varmemesterbeskæring, fordi den gav udslet – og i øvrigt havde fået en grim form. Den agerede klatretræ for katte, inden den blev fældet helt. Nu er der plantet en rosenbusk i stedet.

Det er generelt to rigtige måder at foretage beskæring på:

  • Sav over en sidegren, som vokser i den rigtige retning.
  • Fjern grenen helt.
Beskæring efter "varmemester-metoden"

Beskæring i tre trin

Grenkraven skal altid bevares – sav grenen af et lille stykke fra stammen. Undgå at stammens bark ryger af, når grenen falder ned, ved at skære grenen af i flere etaper:

  1. Først et snit nedefra, som skærer barken over.
  2. Dernæst et snit oppefra, så det meste af grenen ryger af.
  3. Endelig saves grenen helt af inde ved kraven.

Beskæring af buske – hvordan udtynder man?

Udtynding holder buskene friske og sunde og i en passende størrelse. Fjern årligt de ældste og tykkeste grene fra bunden af busken (max en tredjedel). Det optimale tidspunkt er efter blomstring. Når bladene er faldet af, kan man nemt se, hvor man skal skære.

Dronningebusk om vinteren

Beskæring af nåletræer

Nåletræer med én stamme, som f.eks. thuja, er svære at beskære, da de ikke skyder nye skud, hvor der ikke er grønt tilbage. I stedet for at fjerne topskuddet, kan man opstamme træet ved at fjerne de nederste sidegrene. Det kan dog være nødvendigt at skære toppen af, hvis træet står tæt på huset og rager op over taget (se billedet nedenfor). I blæsten kan tagrenden bliver beskadiget.

Beskæring af Thuja – toppen skæres væk

Beskæring ved opstamning

I stedet for at fjerne topskuddet eller fælde træet helt, kan man opstamme træet ved at fjerne de nederste sidegrene. Hønsebenstræet (Thujopsis dolobrata) kan med fordel opstammes, så der bliver mere plads på terrassen. Det er en rigtig god parasol på en solrig terrasse. På sigt kan toppen trimmes, så den bliver kugleformet.

Beskæring af Hønsebenstræ – det skal opstammes
Opstammet hønsebenstræ

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *