Idas Have

Støj i haven

Begræns brugen af larmende haveredskaber

Man har lavet en kop kaffe, sat sig godt til rette med slumretæppet i liggestolen og netop åbnet den nye (have)bog… vrooooouuuuummmm, så starter naboen sin plæneklipper.

Selvom han kun har godt 300 kvadratmeter græs, tager det alligevel det meste af en time – manden må jo synes det er sjovt at slå græs.

Tak, så blev han endelig færdig, men nu er genboen vågnet op til dåd. Og når græsset er trimmet, skal hækken klippes, fliserne højtryksspules, træværket sprøjtemales, grenafklip flises til kompost, osv osv til endnu en af den danske sommers knappe solbeskinnede søndage er druknet i maskinlarm.


I Danmark fylder støj i haven ikke ret meget på den ellers omfattende miljødagsorden. Haven skal da passes, og maskiner kan være en stor hjælp, men støj i haven er langt mere miljøskadeligt for havefolket end diverse politisk ukorrekte kemiske ukrudtsmidler.

Indtil der er udviklet mindre larmende teknologier, burde haveejere udvise mere hensyn til hinanden for at minimere støj i haven.

I Belgien er det ligefrem forbudt ved lov at bruge larmende redskaber i haven om søndagen.

Drop den tidskrævende plæne og minimer støj i haven

Man kunne jo starte med at tænke støjmiljø ind, allerede når haven designes. Begrænse græsplænen til et lille areal, der kan klippes med en manuel plæneklipper. Eller droppe plænen helt.

Græsplænen er havens mest tidskrævende element, for den skal jo ikke kun klippes. Kanterne skal beskæres, og plænen skal holdes fri for ukrudt og mos, luftes og rives, etc. Græsplænen udgør nok den største årsag til støj i haven ved havearbejde.

En dronningebusk er en god rumdeler

Uklippede hække trimmes lydløst

Hækkeklipning er en anden årsag til meget støj i haven. Havens vægge kan bygges af uklippede buske i stedet for hække. Egnede buske kan være sargentsæble eller dronningebusk – eller laurbærkirsebær, hvis man ønsker et stedsegrønt læhegn.

Buskene skal beskæres med et påfaldende tavst ørnenæb max én gang om året.


 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *