Man kan også vande for meget
Vandlidende jord slår rødderne ihjel
Jorden i Idas Have er leret, men da den har været dyrket i flere år, er der også en del muld. Da huset ligger på en bakke er der ikke lave områder med konstant stående vand. Jorden er altså veldrænet.
Hvis jorden ikke er veldrænet, er den svært at beplante. Jord, der ikke er veldrænet, bliver vandlidende. Det har tidligere været et stort problem mange steder i Danmark, og der er blevet drænet meget.
Hvordan vander man?
Foråret er den tørreste årstid og nyplantede vækster, incl. krukker, skal vandes. Det er bedst at vande om aftenen, hvor vandet ikke fordamper i samme grad som midt på dagen.
Når man vander, skal man gøre det grundigt. Hvis man sjatvander, fordamper der mere vand, end planterne optager, og rødderne bevæger sig op i jordoverfladen, hvor de er mere tilbøjelige til udtørring.
Undgå vandlidende jord i krukkerne
Det er umuligt at komme til at overvande i veldrænet havejord, men i krukkerne skal man passe på. Normalt er krukker i fare for at tørre ud, men planterne kan også drukne. Jo mindre beholderen er, jo nemmere er det at komme til at vande for meget (eller for lidt).
Vi har plantet flittiglise i krukkerne ved indgangspartiet. Det er nordvendt, og flittiglise trives normalt i skygge.
De nyplantede flittigliser er blevet overvandet. Det ser ud som om, rødderne har taget ubodeligt skade – heldigvis er det en billig sommerblomst.
Hvad kendetegner vandlidende jord?
Vandlidende jord klasker sammen, bliver iltfattig, hvorefter rødderne rådner. Hvis man er i tvivl, om man vander for meget, kan man tage lidt jord op i hånden og klemme det sammen. Man må ikke kunne vride vand ud af jorden.
De fleste krukkeplanter har godt af, at jorden får lov at tørre helt op imellem vandingerne.
Hvis planterne er blevet skadet, må man plante noget nyt. Lad jorden tørre, skift evt. det halve og bland det godt.
Skriv et svar