Idas Have

Pilehegn

Vandret pilehegn omkring terrassen

Vi har flettet to pilehegn omkring den ny terrasse. Det er blevet ret pænt og har gjort terrassen meget hyggeligere. Det er nemt at flette et vandret pilehegn – det som tager længst tid er at bore stolperne i jorden.

Materiale til pilehegn

Vi bestilte pilen hos Teglbrændergården i Sorø. De leverer også pil til levende hegn og tager sig god tid til at vejlede omkring opsætning af hegn. Materialet til vores to små hegn på ialt ca. 8 kvadratmeter kostede ca. 2000 kr. incl. fragt. Pilen blev leveret med topskud på, som vi skulle klippe af – det tog ca. 3 timer. Så var materialet klar til at flette – en masse 3-4 meter lange, fine pilestokke.

Afmærkning hvor stolperne skal være

Pilen skal flettes omkring nogle stolper. Der er delte meninger om, hvor tæt stolperne skal stå. Vi endte med at vælge en afstand på 45 cm, dvs. 6 stolper til det ene hegn og 4 til det andet. Vi målte op og satte blomsterpinde, der hvor der skulle bores.


Stolperne blev støbt i jorden

Stolperne, som her er trykimprægnerede 2 m lange stolper med en diameter på 5 cm, skal graves ca. 50 cm ned i jorden. Nogle siger, at man, hvis jorden ikke er for leret eller stenet, kan slå stolperne i jorden med en mukkert. Vi valgte at bore huller med et pælebor. Det var relativt enkelt – ihvertfald de første 30 cm. Herefter blev jorden mere leret og vi måtte tage en håndskovl og lidt vand til hjælp for at komme det sidste stykke ned.

Betonen presses ned

Hvis jorden er meget løs, som i Idas Have, kan man med fordel blande lidt tørbeton ned i hullet for at stabilisere stolperne. Tørbetonen skal blandes med vand til en mudderagtig konsistens og skovles ned omkring stolpen. For at undgå lufthuller stikker man lidt til det med en pind.

Jorden hældes på

Herefter fylder man op med jord og stamper det godt til omkring stolpen. Det er fint at vente et døgns tid med at flette pilen, så betonen kan nå at størkne, og jorden kan sætte sig lidt. Når man fletter, kommer man til at flå lidt i stolperne, da pilen er spændstig.

Stolper klar til flet

Det tog det meste af en lørdag at få alle 10 stolper godt i jorden – dette var klart den mest besværlige del af arbejdet med de nye pilehegn. Det er vigtigt, at man er omhyggelig med løbende at tjekke, at stolperne står lige, lige langt ned i jorden og ikke mindst lige i forhold til de andre stolper.

Pilehegnet flettes

Så kunne vi endelig gå igang med at flette. Med to korte hegn, var fletningen den mest enkle del af processen – og den hurtigste. Det tog kun et par timer og er et taknemmeligt arbejde. Vi har flettet med skiftevis to rodender og to topender først, så det ikke bliver skævt. Nederst lægges aviser eller plasticposer for at hindre den nederste friske pil i at slå rod.

Arbejdet skrider frem

Hver eneste pilestok var lang nok til at spænde over hele hegnet. De tykkeste stokke kunne være lidt seje at få presset ned over stolperne, men det blev nemmere, jo flere der kommer på. Tag handsker på.

Enderne klippes

Til disse korte hegn, bliver der en del pil til overs, som skal klippes af. Vi klippede enderne af ca. 5 cm fra endestolperne. Nogle af de tykkeste stokke skulle saves, men de fleste kunne let klippes med et skarpslebent ørnenæb.


Det færdige pilehegn

Det korteste pilehegn var endnu lettere at flette. Det færdige resultat er en rustik og elegant hegnsløsning – synes vi selv – som er meget velegnet til klatreplanter. Ifølge haveplanen skal der klematis op ad det ene hegn og en klatrerose op ad det andet. For neden har vi plantet husløg (Sempervivum) og porcelænsblomst (Saxifraga umbrosa), da der ligger en del grus i jorden her ved terrassekanten.

Læs mere om beplantningen ved vores pilehegn.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *