Myrer er en af den slags dyr, som gør masser af gavn ude i naturen, men kommer de ind i huset eller fylder de for meget i haven, ja, så er det skadedyr.
Først på sommeren vågner myrerne op til dåd og begynder at invadere drivhuse, stier, terrasser og andre af havens elementer, der er forbeholdt mennesker. De første tegn på myrer er små sandbunker i i fugerne mellem fliserne. De er meget hurtige til at etablere bo både i krukker og under husets gulvbrædder og sokler.
Ser du en myre på dit stuegulv, kan det være en, som har forvildet sig ind mens døren var åben, men det er sandsynligvis én af flere spejdere, som baner vejen for hele hæren.
Har du myrer længere ude i din have, behøver du ikke nødvendigvis bekymre dig. Tværtimod. Myrer tager en masse mider, æg og skadedyr, der ellers vil angribe dine planter, så på den led gør de stor nytte som biologisk forsvar mod skadevoldere.
Men myrer i haven holder bladlus. Altså de holder af bladlus – de spiser lusenes sukkerholdige sekreter og forhindrer andre nyttedyr i at komme til fadet. Ser du myrer der kravler rundt i dit æbletræ og holder rækkevis af bladlus i skak, kan det anbefales at spule planterne med vand og/eller insektsæbe. Du kan også klippe de angrebne blade væk (smid ikke lusene på kompostbunken).
Er der myrer i dit drivhus, er det værd at overveje om dronningen skal dræbes, for hun vil hele tiden sende spejdere ud efter fødeemner.
Kort sagt; myrer i og tæt på huse skal bekæmpes. Det er nemt. En professionel skadedyrsbekæmper kan hurtigt sprøjte hele vejen rundt om soklen og, hvis myrerne er helt inde, lægge gel ud langs panelerne, som myrerne kan tage med til dronningen. Så er du myreproblemet kvit.
Skriv et svar