Idas Have

Juleblomster i januar

Vi har passeret helligtrekonger, og julen er officielt forbi. Men ikke al julepynten er endnu afblomstret. Blandt de populæreste juleblomster inde eller ude er hyacinter, juleroser og julestjerner.

Hyacinter dufter skønt og er smuk vinduespynt et stykke ind i januar. Når de er sprunget helt ud, har de den ulempe, at de vælter på grund af blomsternes tyngde – derfor er det en god idé at plante dem i grupper, så de kan støtte hinanden.

Mange anbefaler at plante løgene ud i haven, når blomsterne er afblomstrede. Idas Have har et brug og smid væk-forhold til hyacinter, for de blomstrer sjældent så overdådigt i haven, som de gør i stuen. Efter et par år risikerer, man at der kun kommer blade op.

Hyacinter i grupper
Hyacinter i grupper

Udendørs er juleroser derimod et hit – både i krukker og bede. De trives sjældent indendørs, hvor der er alt for varmt. De snehvide juleroser – Helleborus niger – er flotte sammen med vintergækker. De beslægtede påskeklokker fås i alle mulige farver fra sart lyserød til så godt som sort.

Juleroser
Juleroser

Julestjerner (Euphorbia pulcherrima) er lækker pottepynt gennem hele vinteren. Planten der stammer fra Mexico kan spores tilbage til aztekernes tid, hvor den hedder “cuetlaxochitl” (læderblomst). Den klassiske stuejulestjerne er rød, men i de senere år er lyserøde og lysegule sorter blevet populære alternativer.

Julestjerne
Julestjerne

Udgivet

i

af