Idas Have

Espalier

Plant i højden med espalier

Et espalier i haven er ofte nødvendigt, når man vil plante klatreplanter. Fordelen ved espalier med klatreplanter er, at man relativt hurtigt kan få plantet haven til i højden. Det er hurtigere at få dækket et espalier med f.eks. vedbend eller clematis end for et træ at vokse op. Man når hurtigst til målet, hvis man planter på læsiden af hegnet.

Når man lægger haven om eller skal etablere en have på en ny grund, kan der gå lang tid, før de nyplantede træer får den eftertragtede funktion. Her kan forskellige former for lette hegn og espalier udfylde træernes formål, indtil de når den ønskede højde.


Fordele ved espalier med klatreplanter

Der er mange fordele ved espalier – også som permanente løsninger i havens design.

  • Et espalier med klatreplanter kan gøre en terrasse ugenert ved at dække for indkig.
  • Man kan sidde i læ for vinden bag et espalier.
  • Et espalier kan skjule en grim udsigt.
  • Espalier kan også være med til at skabe rum i haven, som gør haven langt mere oplevelsesrig, end hvis det hele kan overskues på én gang.
  • Espalier er gode i den lille have, da de udnytter højden.
  • Endelig kan et espalier med klatreplanter beklæde en kedelig mur eller et faldefærdigt hegn og dermed forbedre udseendet på hus og skel.

Typer af espalier i haven

Der findes mange forskellige typer af espalier, store som små. Det er meget moderne at bruge rionet som espalier. Som hegn er rionet meget anvendelig i skellet, hvor det ret hurtigt kan dækkes af stedsegrønne eller løvfældende klatreplanter.

Rionet som espalier – dækkes her med vedbend

En rosenbue er en anden form for espalier, der har en pergolaeffekt, idet man går igennem det.

Der er mange former for espalier til at montere på husmuren. De fås i flere faconer, typisk firkanter og vifter. Denne type espalier er kun nødvendig til klatreplanter, som har brug for megen støtte. En del klatreplanter er selvhæftende og behøver blot et par søm og lidt blomstersnor for at holde sig fast til muren.


Rosenbue – en anden form for espalier med nyplantet rose
Efter et år er rosen vokset halvt op på den ene side af espalieret

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *