Idas Have

Havemøbler

Forskellige havemøbler til forskellige siddepladser

Det er vigtigt at have mange forskellige havemøbler rundt omkring i haven, så man kan skifte plads efter sol og skygge. De bedste siddepladser i haven er ofte dem, som findes under et træ, der giver flimrende skygge. En markise eller parasol er nødvendig, hvor der ikke er træer eller større buske i haven, men denne type skygge er tænd/sluk. Halvskygge er som regel et mere behageligt sted at stille sine havemøbler. Derfor er det vigtigt ikke at fælde alle træerne i haven: Man skal virkelig tænke sig om, inden man går igang med træfældning og beskæring.


Som regel er der en vest- eller sydvendt terrasse, hvor der er mest sol. Her bør de store havemøbler stå. På den østvendte plads, med morgensol, kan man stille mindre havemøbler, f.eks. et cafésæt. Er der et sted med aftensol længere ude i haven, kan man også stille havemøbler her.

Havemøbler – påsken 2008

Krav til havemøbler

Havemøbler som kan stå ude hele året, og som ikke kræver anden vedligeholdelse end afvaskning er at foretrække for de fleste travle familier. Samtidig skal havemøblerne naturligvis helst være stabile. Der er kommet en række nye materialer i flet og metal på markedet, som opfylder disse krav, men disse havemøbler er heller ikke de billigste.


Havemøbler af træ

De klassiske materialer, træ og plast, er også en mulighed. Hvidmalede gammeldags havemøbler (f.eks. Rådhussæt) er flotte og romantiske, men man må prioritere sin tid. Havemøbler af træ kræver en del vedligeholdelse. Det er dog blevet nemmere end i gamle dage, hvor de skulle males hvert andet år. Idag skal disse havemøbler som regel blot have en gang olie.

Havemøbler af plast

Træmøbler er tunge at flytte rundt på i modsætning til plastmøbler. Det er meget nemmere at sætte havemøbler af plast ind om vinteren. Desuden kan de i regelen stables. De billige havemøbler kan dog være meget ustabile og skal udskifte allerede efter en-to sæsoner.

Kombination af brugt nymalet havebord af træ og nye havestole af plastic

Overdækning af havemøbler

Alle havemøbler, uanset hvad de er lavet af, holder længere, hvis de bliver taget ind i udhus eller kælder om vinteren. Hvis ikke man tager dem ind, bør de som minimum overdækkes. Der findes færdigfremstillet plastoverdækning til de dyre haveborde af tropisk træ. Specielt bordpladen bør beskyttes.

Det gælder også store parasoller. De bør overdækkes, når de ikke bruges, specielt i regnfulde perioder. Der findes billige færdigfremstillet plastoverdækning til parasoller.

Brugte havemøbler

Det kan anbefales at finde brugte havemøbler – om ikke andet indtil man finder ud af, hvilke permanente havemøbler, man vil investere i.

Man finder let brugte havestole på loppemarkeder og genbrugsstationer – det er lidt mere vanskeligt at finde brugte haveborde. Man kan også købe brugte havemøbler til en lavere pris på nettet.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *