Idas Have

Havebøger

Mange flotte havebøger – ikke alle passer til danske haver

Der er utrolig mange havebøger på markedet og på bibliotekerne. Mange af de engelske havebøger er meget flotte og inspirerende, men de er ikke nødvendigvis særlig anvendelige til danske forhold. Klimaet er noget mildere på de britiske øer, end det pt. er i Danmark, og det har naturligvis betydning for, hvilke planter, der kan trives i haven.

Nogle havebøger er meget overfladiske, men kompenserer måske for den tynde tekst med nogle store, flotte billeder. Det er også værd at tage med. Her er en liste med omtale af de havebøger, vi kan anbefale:


Richard Bird: Vand i haven. Ekspertsvar på alle spørgsmål. God lille opslagsbog med relevant information om såvel store og ambitiøse som små og enkle vandpartier i haven. Spænder vidt – fra hvordan et vandparti kommer til at passe til havens øvrige design samt valg af planter i og omkring vandet.

Lotte Bjarke: Børn i haven. En af de bedste havebøger om havedesign til børn. Hvordan indretter man en børnevenlig have? De små stiller langt fra de samme krav til en god have, som voksne gør, men behovene kan kombineres i den veltilrettelagte have. Bogen byder på sjove ideer som f.eks. en hule af solsikker, navne skrevet med sommerblomster og bønnestageræs.

Lotte Bjarke: Børn i haven

Grethe Bjerregaard: 1/2 time i haven. Forfatteren fortæller inspirerende om alt det, man kan nå på 1/2 times daglig runde i haven. Gode fif til små og større projekter. Desuden byder bogen på en række beskrivelser af nemme planter, både buske, stauder, sommerblomster og løgplanter “der altid lykkes”.

Nina Ewald: Haveglæder. Meget inspirerende havebog om havedesign med mange kreative og konkrete forslag til haveindretning. Blandt andet ideer til hvordan forhave og indgangsparti kan tage sig bedst ud. Billederne betyder alt for en havebog – og i denne bog i stort format er billederne meget flotte.

Anne Just: Havens blå bog. Flot havebog som udelukkende beskriver blå blomster; stauder, sommerblomster og løgvækster. Et blåt bed lykkes altid, og hvis man synes, det bliver for kedeligt, kan man altid live det op med lidt gult eller rødt som kontrast.

Lars Klemme og Hans Møller: 50 projekter til din have. En god lærebog til gør-det-selv-projekter med træ i haven. Hvordan bygger man pergolaer, sandkasser, højbede, havelåger, etc? Et crash-kursus i tømrerarbejde.

Christel Kvant: Den lille have. Mange har mindre haver eller mindre afdelinger i deres haver, som kræver særlig omtanke. Her gives fif, der kan få den lille have til at virke større ved hjælp af ruminddeling, klatreplanter, der udnytter højden, og blikfang som f.eks. spejle.


Bella Marckmann: Haven – Paradis eller slagmark. Sjov sociologisk undersøgelse om havefolket. Der er fire forskellige typer af haveejere: nusseren, slapperen, ordensaktivisten og økoromantikeren – hvilken type er du?

Rie Post: Den dovne have. Meget anbefalelsesværdig havebog til dem, som prioriterer at slappe af frem for at arbejde i haven – og det er vel efterhånden de fleste. Der er gode eksempler på haveplaner for den pasningsvenlige have og lister over planter, der ikke er særlig plejekrævende.

Jane Schul: Farver i haven. Denne ret dybdegående havebog beskriver, hvordan man kan arbejde med farverne i sin have, så planterne passer til hinanden og til huset. Der er generel information om farvelære og masser af konkrete eksempler på sammensætninger. Læs mere om havens farver.

Jane Schul og Laila Sølager: Politikens store havebog. Et meget omfangsrigt opslagsværk udgivet af Det Danske Haveselskab. Værket kommer rundt om både havestilarter og design, planter, praktiske vejledninger samt årets gang i haven.

Cliff Stafford: 1000 ideer til haven. En havebilledbog med streg under billeder. Teksten er meget begrænset, og der er ingen konkrete anvisninger – det er kun en masse billeder til inspiration. Men det den perfekte coffee table-bog.

Eyvind Thorsen: Politikens Havebog. En af de saglige all-round havebøger, som ikke er for tør. Den kan bruges til alle formål – fra haveplanlægning til beskæring. Billederne er i den kedelige ende, men dog informative.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *