Idas Have

Havehistorie

En kort havehistorie om haver gennem tiden

Spændende udvikling i havens historie

Havedesign har udviklet sig meget gennem historien. Haven har gennemgået en spændende udvikling, og i vore dage finder man mange forskellige havestilarter, der alle peger tilbage til tidligere traditioner. Her følger en kort gennemgang af havehistorie fra middelalderens indhegnede nytteplanter til nutidens minimalistiske haveanlæg.


Indhegnede nytteplanter

Definitionen på haven er et indhegnet rum. Det engelske ord “garden” betyder således gærde. Frem til 1800-tallet indhegnede folk de planter, som de ønskede at beskytte mod fritgående kreaturer. I middelalderen dyrkede munke og nonner lægeplanter og andre nytteplante i indrammede bede.

Paradis på jord

I senmiddelalder og renaissance opstod efterhånden haver med prydplanter – egentlige botaniske haver. Variationen af planter blev forøget markant. I Europa begynder man f.eks. at samle på tulipaner – tulipanien havde sit udspring i Holland. Den skønne have dyrkes i lang tid som et symbol på Paradisets Have.

Apeldoorn tulipaner i den gamle have

Formelle haver

Midten af 1600-tallet frem til midten af 1700-tallet er kendetegnet ved barok-stilen, hvor landskabet styres med hård menneskehånd. Buske og træer formklippes, bede indhegnes af buksbom og symmetri, orden og formalitet er fremherskende.

Romantiske haver

I begyndelsen af 1700-tallet fremkommer langsomt en modreaktion på den formelle, franske barokstil. Den romantiske, engelske havestil er kendetegnet ved bølgende landsskaber, der illuderer at være uberørt af menneskehånd. Træer og buske i græslunde, bakker, søer og vandløb skal se ud som om, de har været der altid.

Drivhuse

I midten af 1800-tallet suppleres landskabshaven med drivhuse, som muliggør dyrkning af mange nye eksotiske planter. Den viktorianske havestil går ud på at dyrke så mange forskellige planter som muligt. Der indrettes udstillingsbede med forskellige temaer, som først og fremmest skal demonstrere gartnerens evner. Der opstår med tiden et kompromis i den engelske have med mere vildskab og naturlighed i bedene, der til gengæld er formelt og symmetrisk anlagt.

Funktionelle haver

I mellemtiden er man i Tyskland optaget af at indrette funktionelle haver. Der skulle være plads til leg og afslapning i haven, der nu fik et forenklet, geometrisk, næsten minimalistisk, udtryk. Funktionalismen var meget inspireret af den japanske havestil, hvor enkelte elementer; klippens, træets og vandløbets udtryk blev forædlet med det formål at frembringe en meditativ tilstand hos brugeren.

Haver i dag

De haver man ser i dagens Danmark er overvejende inspireret af den engelske havestil. Men der findes flere og flere haver med et minimalistisk formsprog. I de senere år har havemoden budt på følgende tendenser:

Fokus på form fremfor farve

Zink-beholdere

Kugleformede buxbom

Kun få farver: Hvid og violet (f.eks. prydløg (allium) og lavendel)

Vand i bassiner med lige linjer

Kaskader af bladplanter (f.eks. Rodgersia, Epimedium, Asarum og Hosta)

Trendy bronzeblad

Læs mere om de forskellige havestilarter indenfor havedesign.


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *