Idas Have

Japansk havestil

En sten er ikke bare en sten

Den japanske havestil er uovertruffen, men krævende

Japansk havestil er ikke velegnet til børnefamilier – det eneste egentlige opholdsrum udgøres af terrassen (som helst skal være af træ og hævet over den øvrige have).

Japansk havestil er meget krævende, hvis den skal være gennemført – og det skal den. Rammer man rigtig, findes næppe nogen flottere og mere stilren have.

Hvis man vil prøve kræfter med stilen, kan man med fordel nøjes med at indrette et lille afskåret område af haven efter japanske principper.


Læsser man haven fuld af lygter, tehus, vandløb, bambus, sten og grus og andet haveinventar får man en parodi. Less is more, hvis man vil opnå den ro og enkelthed som er karakteristisk for japansk havestil. En sten er ikke bare en sten, men essensen af en sten.

Planter i den japanske havestil

Udover sten og vand er japansk havestil kendetegnet ved, at udvalget af planter er begrænset, og buske og træer omhyggeligt beskåret. Træpæoner, fyrretræer, japansk løn, kirsebær og bambus er eksempler på klassiske vækster i den japanske have.

I den variant indenfor japansk havestil, som kaldes for Zen-haven består haven udelukkende af omhyggeligt revet grus med nogle klippestykker tilsyneladende tilfældigt placeret rundt omkring. Klipperne må endelig ikke bare ligge oven på jorden – de skal komme op af jorden. Det skal se ud som om, de har ligget der altid. Gruset symboliserer vand og klipperne er øer.

Idas Have er ikke indrettet efter japansk havestil. Der er slet ikke nogle japanske haveelementer – vi foretrækker den ægte vare. Her er billeder fra Kyoto:

Japansk havestil: Genko An

Der er en nydelig udsigt fra bambusmåtten indendørs. Her kan man passende holde te ceremoni.

Japansk havestil: Genko An

Der er utroligt flotte efterårsfarver på de klassiske japanske træer.

Japansk havestil: Tofuku Ji

Den japanske have er kendetegnet ved mange, omhyggeligt klippede, stedsegrønne vækster – her buksbom.

Japansk havestil: Kamugami Jinjya

Bladenes facon er også noget helt særligt på den karakteristiske løn.


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *