Idas Have

Niveauforskelle i haven

Hvad gør man, når haven skråner?

Niveauforskelle i haven giver mulighed for variation

Haver med niveauforskelle kan være meget attraktive. De giver nemlig stor mulighed for variation af planter og haverum.

Man kan indrette forskellige havetyper eller rum på hvert niveau; opholdsrum, krydderurter, krukker, staudebed, alpint bed etc. Støttemure absorberer varme i solskin og fremmer plantevæksten.

Således er der folk med flade haver, som kan finde på at grave ud og bruge jorden til forhøjninger andre steder i haven.

Vores gamle have bestod af en forhave, der skrånede opad mod terrassen ca. 1,5 meter fra gadeniveau. Denne type skråning kan man ikke bruge til så meget.

Stor kedeligt skrånende forhave


Terrassering udnytter niveauforskelle i haven

Man kan ændre terrænet på forskellig vis i en have, som skråner. I stedet for en jævnt skrånende grund, kan man samle havens niveauforskelle i stejlere skråninger, trapper, ramper eller støttemure. Trapper i haven kan være et meget værdifuldt element i haven. Børn kan godt lide at sidde på en trappen og lege. Og hvis man stiller krukker langs trappekanten, bliver den ekstra dekorativ.

En trappe kan blive et værdifuldt element i haven

En trappe kan være et værdifuldt element i haven med niveauforskelle. Den gamle trappe i Idas Have er blevet fremhævet med buksbom og kæmpestenbræk på hver side. På toppen af trappen er der nu en rosenbue og en havelåge.

Gammel trappe i nye omgivelser

Ofte vil man gerne terrassere en skrånende grund, så der er flere plane områder adskilt af støttemure og trapper i haven. Der skal fjernes en masse jord, og det er dyrt at lave trapper. Men man kan også tilføre jord i stedet for at fjerne jord for at plane ud – lave et bjerg i stedet for at grave et hul. Det er tit nemmere og billigere at tilføre jord end få det fjernet.

Det kan være både vanskeligt og dyrt at terrassere haven. Især trapper er dyre at anlægge, så det gælder om at overveje det nye havedesign nøje, inden man går i gang. Terrassering skal forhindre, at muldlaget skyller ned mod bunden. Det er vigtigt, at man gemmer muldlaget, når man graver og planerer.

 


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *