Idas Have

Trapper i haven

Trappeløsninger ved niveauforskelle i haven

Flot med trapper i haven

Haver med niveauforskelle kan være meget spændende, da der er mulighed for forskellige havetyper eller haverum på hvert niveau; f.eks. alpine bede på skråninger. I stedet for en kedelig, jævnt skrånende grund, kan man samle havens niveauforskelle i stejlere skråninger, trapper, ramper eller støttemure.

Hermed kommer haven ikke alene til at se større ud. Den bliver også meget mere interessant at bevæge sig rundt i. Trapper i haven giver et mere spændende havedesign, men kræver lidt mere omtanke i forbindelse med haveplanlægning.


Trapper i haven er en dyr form for belægning, men meget dekorativ. Det er nødvendigt at bruge trapper i haven, hvis der er store niveauforskelle mellem de forskellige haverum.

Ved mindre niveauforskelle i haven kan man nøjes med ramper. Ramper har den fordel i modsætning til trapper, at man kan køre på dem med trillebøre, trehjulede cykler, kørestole mv. Æstetisk betragtet bør man dog anlægge trapper i haven frem for ramper.

Størrelsen på trapper i haven

Man bør nøje overveje bredden, højden og dybden på trappetrinene. Når man etablerer trapper i haven, er det en god idé at lave trinene så tilpas høje og dybe, at de bliver nemme at gå på. For lave trin snubler man over; for høje trin tager pusten fra én. Hvis man tilmed laver trappetrinene brede, har man mulighed for at stille krukker eller lamper i siderne.

Trapper og støttemure i haven kræver godt håndværk

Det er ret vanskeligt at etablere trapper og støttemure i haven, da man skal opbygge en fast bund, så trappen kan holde i mange år og til skiftende vejrforhold. Det er dumt at spare på materialerne, da det er håndværket, som trækker de fleste ressourcer.


God, gammel trappe – kedelig beplantning
Dårlig gammel trappe med lave, dybe trin
En fin nyanlagt trappe i bedsteforældrenes have
Under trappen er der en stensætning – meget eksklusiv løsning

Læs mere om niveauforskelle i haven.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *