Idas Have

Hvide blomster i haven

Det hvide blomsterbed er en klassiker

Stilfuldt med hvide blomster i haven

Vælger man at et bed udelukkende med hvide blomster i haven opnår man et stilfuldt bed, der signalerer ro og enkelhed. Siden Vita Sackville-Vest designede det klassiske hvide bed i haven på Sissinghurst, har det hvide bed været på mode.

Man skal nok lige tænke sig om to gange, inden man anlægger et hvidt bed haven. Hvide blomster i haven kan tage sig kedelige ud i det skarpe dagslys, mens de er utroligt smukke, når solen er gået ned. Derfor bør man supplere de hvide blomster i haven med grålige nuancer, som f.eks. lammeøre. Når hvide blomster visner ned, bliver de brune, så man bør vælge nogle blomster med flotte frøstande eller grønne blade, så der altid er noget spændende at se på i det hvide bed.

Der er ikke noget hvidt bed i Idas have. De hvide blomster spredt godt rundt i både tid og rum.


Rododendron ‘Cunningham White’

Vi har sat fire rododendron i et højbed. Det er den flødefarvede, og efter sigende nemme, ‘Cunningham White’. Blomsterne er lyserøde som knopper.

Rododendron "Cunningham's White"

Påskeliljer ‘Mount Hood’

Påskeliljer er normalt gule, men den høje ‘Mount Hood’ er fin og flødefarvet. Vi satte dem i tre grupper, men efter to hårde vintre er blomstringen taget meget af. Måske skal der investeres i nogle nye løg.

Mount Hood – hvide påskeliljer

Iris

De hvide iris står i et bed med violfrøstjerne og lyserød storkenæb. Vi har fået vores Iris Germanica som aflæggere fra mormors have.

Hvide iris

Forårslyng

Vi har plantet forskellige slags lyng som fyld under rododendronen. Den hvide forårslyng hedder ‘Isabell’.

Forårslyng 'Isabell'

Røllike

Den hvide røllike er lyserød i udspring, herefter hvid. I vissen stand kan den bruges i juledekorationer. Røllike har det bedst i sol. I skygge som her bliver den meget høj og skal bindes op.

Røllike

Flittiglise

Flittiglise er én af de nemmeste sommerblomster, da som regel købes som færdigkultiveret til udplantning. Den skiller sig selv af med de visne blomster og blomstrer således længe, uden at man behøver gøre andet end vande. Men ikke for meget. Flittiglise trives i skygge og er derfor god ved hoveddøren i nord. Hvide blomster lyser op i skyggen.

Flittiglise

Høstfloks

Den høje hvide floks blomstrer om efteråret. Den skal bindes op for ikke at vælte i en efterårstorm, der vil få denne staude til at ligne et spil mikado.

Høje hvide høstfloks

Potentil

Vi har plantet hvide buskpotentil i bunden af en syren. Sorten hedder ‘Abbotswood’.

Abbotswood – hvid potentil

Duftliljer

Disse hvide gladiolus eller duftliljer var en meget positiv overraskelse. Vi købte en pose knolde på udsalg, og de blev fordelt i to krukker i slutningen af juni. De sprang ud 1. september blomstrede overdådigt til frost. Her suppleret med rød sankthansurt og hvid chrysanthemum.

Duftliljer


Palmeliljer

Yucca filamentosa, også kaldet palmeliljer eller inkaliljer, står meget flot i Astas have i juli-september. Bladene er meget skarpe. Man mener, at inka-indianerne brugte dem som nåle. Man skal ihvertfald passe på øjnene, når man luger omkring planten. De cremehvide klokker blomstrer i store, duftende klaser.

Palmeliljer

Den hvide rose

Den hvide rosenbusk Rosa Alba ‘Maxima’ er plantet i det nordvendte bed. Den kan blive to meter høj.

Rosa alba 'Maxima'

Pæoner

De smukke hvide pæoner (Paeonia lactiflora) er på deres højeste i juni. De tager sig særligt smukke ud om aftenen.

Hvide pæoner

Anemoner

Anemonerne er fin bunddække under træer sammen med skyggetålende bladplanter som f.eks. bregner. Formeres om foråret ved frø og deling og spreder sig ved rodskud. Der findes også blå anemoner, men her er det den klassiske hvide anemone.

Anemoner

Astilbe

Astilbe arendsii ‘Brautschleier’ har flotte, fjerlette stande, der egner sig godt til buketter og tørring. Den højde staude er perfekt ved et større vandparti. Blomsterne varierer fra cremehvid til sart rosa.

Astilbe – lige inden de springer ud

Fjerbusk

Aruncus dioicus er en af de højeste stauder – den bliver nemt 1,5 m høj. De flødefarvede blomsterstande minder meget om astilbe og blomstrer i juni-juli.

Fjerbusk

Kæmpemargerit

Chrysanthemum maximum har sået sig selv mange steder i haven. Det en hvid kurvblomst med gul midte, som blomstrer i juni-juli.

Margeritter

Duftsnebolle

Viburnum x burkwoodii, snebollen, er en løst opbygget busk som bliver 2-5 meter høj. De mørkegrønne blade er nærmest stedsegrønne, idet de fornys med blomstring om foråret. Blomsten er hvid og kugleformet og dufter dejlig sødt.

Duftsnebolle

Hønsetarm

Cerastium tomentosum, hønsetarm, er en udløberdannende stenbedsplante med grålige smalle blade. Blomstrer maj-juni med et væld af hvide, stjerneformede blomster.

Hønsetarm

Julerose

Helleborus niger – den almindelige julerose – har smukke hvide blomster fra december til marts og et vintergrønt stjerneformet løv.

Julerose

Vintergækker

Vintergækkerne (Galanthus nivalis) er én af havens første forårsbebudere og en hyggelig gæst i gækkebreve. Den blomstrer under buske og træer og kan gro de fleste steder.

Vintergækker

Skvalderkål

Den frygtede ukrudtsplante har faktisk nogle meget dekorative, hvide skærmblomster, som ser pæne ud i en vase sammen med f.eks. roser. Det gælder om at plukke dem, hvis man ser dem i haven, for skvalderkål spreder sig også, når den afblomstrer.

Skvalderkål blomstrer – hvis den får lov

Relaterede sider

Blå blomster i haven – om det blå bed, der altid bliver en succes.
Gule blomster i haven – om de gule blomster, der danner kontrast i det blå bed.
Pink blomster i haven – om de romantiske blomster i lyserøde og røde nuancer.
Årstidens farver i haven – om de farver, som kendetegner hver årstid i haven.

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *