Opskrifter med ribs

En enkel ribsbusk giver rigelige mængder ribs fra juli. Dem, man ikke når at spise, kan fryses ned i små portioner, så man hurtigt kan lave f.eks. rysteribs til en dessert. Ribs skal plukkes med en gaffel. Fra busken fjerner man ribsklaserne, som skylles. Herefter gafler man bærrene ved at føre gaflen ned langs stilken.

Ribsbuske skal beskæres årligt, ved at man fjerner ca. 1/3 af grenene – de ældste grene klippes af helt nede ved jorden. Man kan med fordel klippe dem af i forbindelse med plukning. Klip de afskårne grene i mindre stykker – så kan klaserne på magelig vis gafles direkte ned i fadet ved havebordet.

Blandede bær

Muffins med ribs

2 store æg
120 g brun farin
2 tsk vaniliesukker
1 tsk ingefær
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
2 tsk bagepulver
2 dl olie eller smeltet smør (gerne en blanding)
1 dl mælk
300 g hvedemel
200-300 g ribs

Æg piskes med sukker og krydderier. Mel og bagepulver, fedtstof og mælk røres i. Til sidst blandes ribsene i med let hånd. Dejen fyldes 3/4 på muffins-forme og bages ca. 20 min. ved 200 grader. Hvis der bruges ribs fra fryseren, som ikke er helt optøede, skal dejen bages lidt længere.

Rysteribs

Vend ribsene i et par skefulde sukker svarende til mængden af ribs og størrelsen af den søde tand. Rysteribs er skønt tilbehør til f.eks. vanilieis. Portionsanrettet ser det meget dekorativt ud med de røde ribsperler på hvide iskugler. De friske, syrlige ribs er en god kontrast til den søde is.


 

Opskrifter med stikkelsbær

Stikkelsbærtærte

Kompot:
500 g stikkelsbær
1 tsk stødt ingefær
1 dl vand
2 dl sukker

Dej:
125 g smør
125 g sukker
1 æg
125 g mel
100 g hakkede nødder eller mandler

Kog en lage af vand og sukker og tilsæt bær og ingefær. Koges i ca. 5 minutter. Tag bærrene op med en hulske og læg dem i en tærteform. Kog lagen ind til den har en sirupsagtig konsistens – det tager ca. et kvarter. Hæld den over bærrene. Rør smør og sukker sammen, rør ganske kortvarigt ægget i sammen med mel og nødder til en smuldredej. Spred dejen over bærrene. Bag den i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter til overfladen er sprød og gylden.

Stikkelsbærfool

500 g stikkelsbær
150 g sukker
1/4 l piskefløde

Bland bær og sukker i en lille gryde med låg og kog ca. 15 minutter.
Smag til med sukker – stikkelsbær kan være ret syrlige.
Mos bærrene i en blender eller gennem en sigte.
Pisk fløden og vend den i den afkølede stikkelsbærmos.
Blandingen hældes i 4-6 glas, som serveres afkølet.

Bær fool


Opskrifter med solbær

Solbærmuffins

2 æg
2 ½ dl mælk
¼ tsk salt
3 ¾ dl hvedemel
2 tsk bagepulver
2 ½ dl puddersukker
1 tsk vanillesukker
50 g smør
2-3 dl solbær (man kan evt. blande med ribs eller stikkelsbær)

Pisk æg, mælk og salt. Bland alle tørre ingredienser, og rør dem i æggeblandingen.
Smelt smørret, og rør det i dejen. Vend solbærrene i.
Fordel dejen i muffinforme, så de højst er ¾ fulde (der bliver ca. 20 stk.).
Bages i ovnen ved 200° i ca. 20 minutter.

 

Solbærtærte

3 æg
80 g sukker
120 g hvedemel
1 spsk bagepulver
1 spsk vanillessukker
30 g smuttede, grofthakkede mandler
250 g optøede solbær (du kan også bruge andre bær)
Ca. 2 spsk flydende honning (mængden afhænger af bærrenes sødme)

Pisk æg sammen med sukker til en luftig blanding. Tilsæt mel, bagepulver og vanillesukker gennem en si og rør forsigtigt det hele sammen. Hæld dejen i en smurt springform. Drys mandlerne over dejen. Fordel herefter bærrene ovenpå og dryp med honningen. Bages ca. 25 min. ved 200 grader til overfladen er sprød og gylden.