Idas Have

Snitblomster

Plant et bed med snitblomster

Når man skal vælge, hvilke blomster man vil plante i haven, er det værd at overveje, om de kan anvendes til blomsterdekorationer og buketter. Uanset havestil er det en god idé med et bed i haven, hvor der kan gro snitblomster.

Mange planter – især sommerblomster, men også stauder – egner sig godt som snitblomster. De kan plukkes og stå relativt længe i en vase. Eller “plukkes” skal de jo strengt taget ikke, men derimod “snittes”, så man ikke beskadiger planten og samtidig giver blomsten de mest optimale overlevelsesmuligheder i vasen.


Sommerblomster som snitblomster

Mange sommerblomster er velegnede til blomsterdekorationer og vaser, fordi de ser friske ud længe, når bare man husker at skifte vandet i beholderen. Eksempler på velegnede snitblomster:

Frøkenhat – Zinnia. Kræver forspiring indendørs og blomstrer fra juli til september. Kurvblomsterne kommer i alle farver undtagen blå.

Løvemund – Antirrhinum. Denne flerårige sommerblomst kræver forspiring indendørs, men giver meget flotte mangefarvede blomster, der sidder i aks på stive stængler.

Morgenfrue – Calendula. De gule og orange kurvblomster er meget dekorative, og planten er meget let at dyrke. Den kan sås på blivestedet.

Jomfru i det grønne – Nigella. Blomstrer juli-august med, som regel, blå blomster. Frøkapslerne er også meget dekorative og kan tørres.

Solhat – Rudbeckia. En kortlivet staude, der dyrkes som enårig. Kurvblomst med store, gule eller orange kronblade med mørkebrunt midtpunkt.

Studenternellike – Dianthus barbatus. Den toårige plante sås midt om sommeren og blomstrer det efterfølgende år i hvide, rosa og røde farver.

Valmue – Papaver. Fås i mange farver fra næsten sort over violet til gul og cremefarvet. Frøstanden er også meget dekorativ. Blomstrer maj til august.

Ærteblomst – Lathyrus. En enårig klatreplante, som kræver forspiring indendørs. Blomsterne kommer i mange farver og er store og velduftende.

Valmue


Stauder som snitblomster

Også mange stauder (flerårige) er gode snitblomster til buketter, vaser og dekorationer. Som eksempler kan nævnes:

Akeleje – Aquilegia. Denne kortlivede staude sår gerne sig selv og udvikler en pælerod, så nogle steder betragtes den som ukrudt. De nikkende blomsterklaser er typisk blå eller violette, men der findes også rosa, hvide og gule akelejer.

Astilbe – Astilbe står i fuldt flor i sensommeren. De smukke fjerlignende blomster er flødefarvede eller sart rosa. De får fine, rustrøde frøstande om vinteren.

Bjergknopurt – Centaurea montana ‘Grandiflora’ får blå kornblomster. Blomstringen kan forlænges ved plukning. Planten breder sig ved udløbere.

Lærkespore – Corydalis. Gule, rørformede blomster, der trives de fleste steder og breder sig kraftigt.

Lodden løvefod – Alchemilla mollis. De runde grønne blade ligner poter, deraf navnet. Bladene udskilder vand, og de glimter derfor altid med små bitte vanddråber. Blomsterne i juni-juli er små og grulgrønne. De visne blomsterstande er også smukke.

Sporebaldrian – Centranthus ruber. Blomstrer juni-oktober. Standene er fyldt med små stjerneformede, røde, rosa eller hvide blomster.

Lodden løvefod

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *