Idas Have

Duftende have

En have uden duft er som et værelse uden udsigt. Havedesignere fokuserer ofte mest på linjer, farver og andre visuelle elementer, men blomsterdufte har en særlig evne til at løfte humøret.

Roser og lavendler er klassiske eksempler på duftende blomster. Ærteblomster (Lathyrus odoratus) dufter også himmelsk – som sommerblomst er det en nem måde at bringe dufte ind i haven, og de blomstrer længe ligesom roser. Hvis solen skinner, dufter ærteblomster endnu mere markant, og jo mere man plukker af blomsterne, jo flere kommer der.

Mange sommerblomster, stauder og roser er blevet fremavlet for deres udseende frem for deres duften. Hvis man gerne vil have duften, kan man blive nødt til at finde sig i lidt mindre blomster eller lidt kortere blomstring. Cupani er en sort som ligger meget tæt på den oprindelige vilde ærteblomst, der blev indsamlet af den sicilianske munk Francesco Cupani, der sendte frø til England i 1699.

Ærteblomster skal forspire i en vindueskarm og plantes ud sent i maj på en solrig plads, hvor den kan klatre op af et hegn eller lignende. Overfladen må ikke være for glat, da der skal været noget for planten at hage sig fast i.

Duftende latyrus
Duftende latyrus

 


Udgivet

i

af

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *